latinica  ћирилица
13/08/2024 |  21:10 ⇒ 21:15 | Autor: SRNA

Temperatura Sredozemnog mora na prošlogodišnjem rekordnom nivou

Temperatura Sredozemnog mora u posljednjih nekoliko dana dostigla je toplotni rekord postavljen prošlog ljeta, rečeno je agenciji AFP u glavnom španskom centru za pomorsko istraživanje.
More (Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV/ilustracija) -
More (Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV/ilustracija)

Temperatura mora mjestimično je dostizala 30 stepeni Celzijusovih.

Srednja dnevna temperatura površine Sredozemnog mora u nedjelju, 11. avgusta, dostigla je 28,67 stepeni Celzijusovih, rekao je Јustino Martinez, istraživač Naučnog pomorskog instituta u Barseloni i Katalonskog instituta za istraživanje mora.

Ova temperatura je blizu one koja je izmjerena 24. jula 2023. godine, kada je Sredozemno more oborilo dnevni toplotni rekord sa srednjom temperaturom od 28,71 stepeni Celzijusovih.

Preliminarna očitavanja za 2024. potiču iz satelitskih podataka Evropske opservatorije Kopernik. Sredozemni basen je jedno od žarišta globalnog zagrijavanja.

Već drugu godinu zaredom, ove vode su toplije od prethodnog rekorda postavljenog 23. avgusta 2003. godine, kada je dnevna srednja temperatura dostigla 28,25 stepeni usred izuzetno snažnog toplotnog talasa.

- Ono što je vanredno nije toliko da se dostigne maksimum u datom danu, već treba posmatrati duži period visoke temperature, čak i bez obaranja rekorda - rekao je Martinez.

Ove godine je nivo iz 2023. godine dostignut "više od 15 dana kasnije i obično se očekuje da temperatura površine Sredozemnog mora opadne od kraja avgusta", dodao je on.

Lokalno, vrijednosti iznad 30 stepeni Celzijusovih zabilježene su duž obala Španije, Francuske i Italije.

Naučnici navode da su okeani apsorbovali 90 odsto viška toplote proizvedene ljudskom aktivnošću od početka industrijskog doba.

Ovaj višak toplote nastavlja da se akumulira poput gasova staklene bašte, uglavnom usljed sagorijevanja nafte, gasa i uglja.

Predviđa se da će pregrijavanje okeana uticati na morski biljni i životinjski svijet i da će doći do migracije određenih vrsta i širenja invazivnih vrsta.