latinica  ћирилица
14/08/2024 |  06:58 ⇒ 07:57 | Autor: RTRS

Novim pravilnikom pojednostavljeno upućivanje na rehabilitaciju

Novim Pravilnikom o uslovima i postupku za obezbjeđivanje medicinske rehabilitacije od danas će biti pojednostavljeno upućivanje na rehabilitaciju i dodatno unaprijeđena rehabilitacija djece oboljele od cerebralne paralize, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske -
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

Novim pravilnikom pojednostavljuje se postupak upućivanja na medicinsku rehabilitaciju osiguranika nakon operativnih zahvata na srcu.

Predviđeno je da ljekar porodične medicine u ovim slučajevima izdaje uputnicu samo na osnovu prijedloga doktora medicine određene grane specijalnosti, te nije potrebno rješenje Fonda.

Radi unapređenja rehabilitacije djece oboljele od cerebralne paralize, novim pravilnikom je omogućena obnova rehabilitacije više puta godišnje, budući da je potrebna robotička rehabilitacija dva puta u toku godine.

- Zadržana je ranije uvedena jednostavnija procedura upućivanja djece do 18 godina na rehabilitaciju, a to je samo na osnovu uputnice i prijedloga nadležnih ljekara - navode iz Fonda.

U Fondu ističu da je na listi bolesti, stanja i posljedica povreda za koje se obezbjeđuje medicinska rehabilitacija, koja je sastavni dio Pravilnika, sada precizno navedeno u kojim slučajevima je potrebno zahtjev za rehabilitaciju uputiti komisiji Fonda kako bi se dobilo rješenje, a u kojim slučajevima to nije potrebno.

U listi je detaljnije i preglednije definisano koja medicinska dokumentacija je potrebna za prvu rehabilitaciju, koja za obnovu rehabilitacije, te rokovi korištenja i slično.

- Na ovaj način se znatno pojednostavljuje ostvarivanje ovog prava u praksi i posao ljekara koji više neće imati dilemu kada je potrebno da zahtjev za rehabilitaciju odobrava komisija Fonda i koja dokumentacija je u kojim slučajevima potrebna, što će doprinijeti efikasnijem rješavanju zahtjeva osiguranika - naveli su iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Iz FZO dodaju i da su skraćeni rokovi za početak medicinske rehabilitacije za određena stanja i oboljenja koja imaju veći rehabilitacioni potencijal ukoliko se rehabilitacija započne ranije, kao kod povreda i oboljenja lokomotornog sistema.