latinica  ћирилица
14/08/2024 |  09:08 ⇒ 09:10 | Autor: RTS

Preminuo lingvista Ranko Bugarski

Јedan od najvećih jugoslovenskih lingvista, Ranko Bugarski, preminuo je u 92. godini.
Ranko Bugarski (Foto: Screenshot, Youtube/Institut društvenih nauka, Beograd) -
Ranko Bugarski (Foto: Screenshot, Youtube/Institut društvenih nauka, Beograd)

Lingvista Ranko Bugarski bio je redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu (u penziji). Predavao je na mnogim univerzitetima u Evropi, SAD i Australiji. Autor je preko 20 knjiga i velikog broja drugih radova iz anglistike, opšte i primijenjene lingvistike, sociolingvistike i drugih disciplina.

Bio je predsjednik Evropskog lingvističkog društva, potpredsjednik Međunarodnog udruženja za primijenjenu lingvistiku i ekspert Savjeta Evrope za regionalne i manjinske jezike. Član je Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salcburgu.

Kao istraživač, autor i predavač bavio se strukturom savremenog engleskog jezika, opštom, teorijskom i primijenjenom lingvistikom, kontrastivnom gramatikom, sociolingvistikom, teorijom prevođenja i istorijom lingvistike.

Iz oblasti lingvistike, gramatike i teorije jezika objavio je dvadesetak knjiga, između ostalih: Predlozi over, under, above, below i beneath u savremenom engleskom jeziku, Јezik i lingvistika, Јezik u društvu, Uvod u opštu lingvistiku, Žargon, Јezik i kultura, Evropa u jeziku, Јezik i identitet.

Objavio je i veliki broj studija i članaka. Radovi su mu objavljeni, prikazani i citirani u naučnim publikacijama u velikom broju zemalja i na više jezika. Priredio je izbore radova Noama Čomskog, E. Sapira i B. L. Vorfa, kao i antologije rasprava iz sociolingvistike i psiholingvistike. Sa Silijom Hoksvort uredio je zbornike „Language planning in Yugoslavia“ (1992) i „Language in the Former Yugoslav Lands“ (2004).

Godine 2021, nakon donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti, iznio je svoje mišljenje da zakon, takav napisan, svjesno radi na urušavanju strukture srpskog jezika, tj. srpskog nacionalnog identiteta, i da zakon pokušava da izmijeni ustaljene gramatičke norme jezika, forsirajući dvojne fraze, poput Srbin/Srpkinja, koje nisu u skladu sa duhom jezika.

Rođen je u Sarajevu, 1. januara 1933. gdje je 1957. završio studije anglistike na Germanskoj grupi jezika Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1969. godine.