latinica  ћирилица
14/08/2024 |  09:13 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Vučević: Ne mogu da prihvatim da međunarodna zajednica nema alate da zaustavi Kurtija

Premijer Srbije Miloš Vučević poručio je da se nada da će u vezi situacije oko otvaranja mosta na Ibru prevladati racionalnost i prisebnost i da prosto ne može da prihvati da međunarodna zajednica nema alate da zaustave premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija u njegovim namjerama.
Miloš Vučević (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Miloš Vučević (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

On je naveo da je zadovoljan dosadašnjim reakcijama međunarodne zajednice, odnosno KFOR-a, te da su ih predstavnici Vojske Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju upoznali o pokušajima destabilizacije.

Vučević je naglasio da su Srbi na Kosmetu pod neprestanim pritiskom i da se svakodnevno hapse ljudi za optužbe od prije 25, 26 godina.

Prema njegovim riječima, Priština sve to uvija u oblandu vladavine prava, a stalno podriva sve srpsko na Kosmetu.

- Bojim se da će sljedeće biti da udari na naš obrazovni sistem. Na zdravstvo je već udario - rekao je Vučević za RTS.

Privremene institucije u Prištini najavile su otvaranje glavnog mosta na Ibru iako se tome protive Srbi na sjeveru Kosova i Metohije kojim bi tako bila ugrožena bezbjednost.

EU, OEBS, Kfor i SAD takođe se protive otvaranju mosta i ističu da ta tema mora da bude dio dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Glavni most na Ibru dijeli Kosovsku Mitrovicu na južni dio grada gdje žive Albanci i sjeverni dio u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u sjeverni dio grada gdje žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.