latinica  ћирилица
14/08/2024 |  09:18 ⇒ 09:18 | Autor: SRNA

Drecun: Priština ne želi otvaranje mosta na Ibru, nego njegovo osvajanje

Predsjednik Odbora za odbranu i unutrašnja pitanja Skupštine Srbije Milovan Drecun ocijenio je da Priština ne želi otvaranje mosta na Ibru, koji dijeli srpski od albanskog dijela Kosovske Mitrovice, već njegovo osvajanje, da bi se to predstavilo kao da je srpski narod pobijeđen i da je ta teritorija albanska, iako tu živi 95 odsto Srba.
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Drecun je rekao da je most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici značajan za opstanak i bezbjednost srpskog naroda, te da, osim njega, postoje još dva mosta u Bošnjačkoj Mahali i kod sela Suvi Do, tako da se ne može reći da bez mosta na Ibru ne može da funkcioniše saobraćaj iz južnog u sjeverni dio grada.

On je ocijenio da je, u stvari, premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu Kurtiju veoma stalo da realizuje politiku koju je obećao svojim biračima kada je dolazio po drugi put na vlast, a to je da će on u potpunosti staviti pod kontrolu sjever Kosova i tu uspostaviti funkcionisanje svih prištinskih institucija.

Drecun je za RTS podsjetio na ranije albanske provokacije, čak i oružane, i pokušaje ekstremnih Albanaca da nasilno pređu taj most.

Prema njegovim riječima, ključni problem je u tome što Priština nije ispoštovala razgraničenje sjeverne i južne opštine, zato što je problem Suvi Do, koji je mješovito selo i geografski pripada sjevernoj Mitrovici, a katastarski južnoj Kosovskoj Mitrovici.

- U južnoj Kosovskoj Mitrovici nema Srba, protjerani su, sem sveštenika koji tamo žive, ne dozvoljava im se povratak. Ako bi došlo recimo do toga da Suvi Do pripadne južnom dijelu Kosovske Mitrovice, Srbi bi se iselili - dodao je Drecun.

On je ocijeno da čak i da se Srbi ne isele, oni bi bili u problemu, jer tamo postoji mnogo građevinskog zemljišta koje je interesantno Albancima i tu bi se mijenjala etnička struktura.

Glavni most na Ibru dijeli Kosovsku Mitrovicu na južni dio grada gdje žive Albanci i sjeverni dio u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi. Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u sjeverni dio grada gdje žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.