latinica  ћирилица
14/08/2024 |  10:33 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Višković: Zahvaljujući helikopterima Srbije i Srpske ugašen požar na Tjentištu (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji je obišao lokacije u Nacionalnom parku "Sutjeska" koje je prethodnih dana zahvatio požar, izrazio je zahvalnost pilotima Srbije što su zajedno sa pilotima iz Republike Srpske ugasili požar na Tjentištu.
Višković na Tjentištu - Foto: RTRS
Višković na TjentištuFoto: RTRS

Premijer Višković zahvalio se i rukovodstvu Srbije na pomoći koju je pružila Republici Srpskoj prilikom gašenja požara.

- Izbacili su više od 350 tona vode. Da nije bilo takvih učinaka, sigurno ne bi ugasili požar i ko zna kakve bi posljedice bile - kaže Višković.

Premijer Republike Srpske kaže da Republika Srpska planira da kupi još jedan helikopter, koji će biti u vlasništvu Civilne zaštite Srpske, a u sastavu Helikopterskog seriva.

Višković je rekao da je Srbija dokazala da je lider po mehanizaciji i sredstvima sa kojima može da učestvuje u gašenju požara i najavio da će biti pokrenuta istraga o opstruisanju donošenja odluke o angažovanju helikoptera iz Srbije u gašenju požara u Republici Srpskoj.

- Piloti iz Srbije nalazili su se u helikopterima u Beogradu i čekali polijetanje još u subotu, ali nisu dobili zeleno svjetlo. Da su došli na vrijeme požar bi bio manjeg intenziteta, zahvatio bi manju površinu, a šteta bi bila mnogo manja u odnosu na sadašnju - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, kada se uništi priroda na Zelengori - nije pričinjena šteta Nacionalnom parku "Sutjeska" i Republici Srpskoj, već globalna šteta Evropi i svijetu.

Višković je naveo da mu je premijer FBiH Nermin Nikšić rekao da je nedopustivo ponašanje pojedinih ministara u Savjetu ministara kada je riječ o požarima.

- Kada se dese ovakve nesreće, požari, onda se to ne smije politički posmatrati - rekao je Višković.

Nakon obilaska požarišta, Višković je posjetio mjesto izvođenja radova na izgradnji dionice puta Tjentište-Sutjeska.

Potom je u Bileći pojsetio porodice čija su domaćinstva bila ugrožena od požara, koji je zahvatio okolinu Bileće.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić obavijestio je Viškovića da je požar u NP "Sutjeska" ugašen.