latinica  ћирилица
14/08/2024 |  11:08 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Dionica Tjentište-Sutjeska postaće jedan od ključnih puteva (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetio je mjesto izvođenja radova na izgradnji dionice puta Tjentište-Sutjeska.
Radovan Višković, obilazak gradilišta puta - Foto: RTRS
Radovan Višković, obilazak gradilišta putaFoto: RTRS

Višković je rekao da je ponosan što se poslije toliko godina rješava ovo pitanje, ističući da će ovaj putni pravac povezati Hercegovinu sa ostatkom Republike Srpske.

- To će biti jedan od ključnih pravaca kojima će i veliki broj turista ići iz Srbije i Republike Srpske prema crnogorskom primorju - istakao je premijer Srpske.

Višković je istakao da će ovo postati jedan od ključnih putnih pravaca Republike Srpske.

- Dionicu čini oko 11 kilometara nove trase kanjonom rijeke Sutjeske sve do Drine i novi most preko Drine, te uključenje na putni pravac Foča-Šćepan Polje. Važno je pomenuti da u paketu rješavamo i put Foča-Šćepan Polje jer ovo uključenje novog puta sa Tjentišta na taj put je na dvanaestom kilometru od Foče. Mi ćemo i tih dvadesetak kilometara puta Foča-Šćepan Polje raditi u paketu sa ovim putem - rekao je on.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je da je magistralni put Gacko-Foča strateška komunikacija i strateški resurs Republike Srpske, kao i opštine Foča i cijele istočne regije Srpske.

- Ta komunikacija će spojiti Sutjesku sa Šćepan Poljem, odnosno Brod na Drini sa Šćepan Poljem. Kada se završi to će biti bitna turistička ruta s obzirom na to da je od Zlatibora, Andrićgrada, sarajevsko–romanijskog platoa, pa sve do primorja to i najzanimljivija turistička ruta - rekao je Vukadinović i dodao da će izgradnja te komunikacije imati uticaja i na povećanje broja turista.

Predstavnik izvođača radova preduzeća Mrkonjić putevi Miloš Grujić rekao je da su na dionici puta Tjentište-Sutjeska u toku pripremni radovi na krčenju šiblja i niskog rastinja na gradilištu, te pripreme za zemljane i radove na odvodnji vode sa terena,

Na Tjentištu je u martu ozvaničen početak izgradnje trase magistralnog puta Gacko-Foča, poddionica Tjentište-Brod na Drini i mosta preko ove rijeke, koji će omogućiti bolju vezu Hercegovine sa ostatkom Republike Srpske i veće iskorišćavanje turističkih kapaciteta.

Riječ je o investiciji vrijednoj višoj od 36 miliona KM sredstava Vlade Republike Srpske i Јavnog preduzeća Putevi Srpske, a rok za završetak je tri godine.

Buduća saobraćajnica, koja će put Foča-Šćepan Polje spojiti sa Tjentištem, biće duga 11 kilometara i omogućiće da se od Foče do Tjentišta putuje 15 do 20 minuta.

Višković je prethodno posjetio lokacije u Nacionalnom parku "Sutjeska" koje je prethodnih dana zahvatio požar.