latinica  ћирилица
14/08/2024 |  11:15 ⇒ 11:15 | Autor: TANЈUG

Industrija video igara će u 2024. porasti sporijim tempom zbog slabe prodaje konzola

Industrija video igara će u 2024. porasti sporijim tempom zbog slabe prodaje igračkih konzola, navodi se u najnovijem izvještaju amsterdamske kompanije za istraživanje tržišta Njuzu.
Video igrice (foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA - ilustracija) -
Video igrice (foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA - ilustracija)

Kako se navodi, vrijednost gejming industrije će na kraju ove godine porasti za 2,1 odsto na 187,7 milijardi dolara, što predstavlja pad u odnosu na prethodnu januarsku prognozu rasta za 2,8 odsto 189,3 milijarde dolara.

U pitanju je korak naprijed u odnosu na prošlogodišnju stopu rasta od 0,6 odsto, ali je ona i dalje ispod rekordnih vrijednosti koje su zabilježene u vrijeme pandemije virusa korona.

Gejming industrija je u tom periodu doživjela ogroman rast pošto su ljudi mnogo više vremena provodili u zatvorenom prostoru, ali kupci sada manje troše i više se posvećuju drugim aktivnostima na otvorenom.

Promjene navika potrošača i visoke kamatne stope su uticale i na ukidanje radnih mjesta u industriji video igara.

Očekuje se da će skoro polovina ukupne potrošnje potrošača na video igre u 2024. doći iz Sjedinjenih Američkih Država i Kine, pri čemu će SAD ostvariti prodaju od 47 milijardi dolara, a Kina 45 milijardi dolara, prenosi CNBC.

Glavni analitičar tržišta igara kompanije Njuzu, Mikiel Buijsman, očekuje da će naredna godina biti mnogo uspješnija od 2024, pošto će japanska firma Nintendo u 2025. predstaviti nasljednika svoje konzole Svič, a kompanija Rokstar gejms dugo očekivanu video igru GTA VI.