latinica  ћирилица
14/08/2024 |  11:35 | Autor: SRNA

PU Doboj: Broj saobraćajnih nezgoda povećan za 50 odsto

Na području u nadležnosti Policijske uprave Doboj u julu evidentiran je veći broj krivičnih djela, saobraćajnih nezgoda i narušavanja javnog reda i mira nego u istom mjesecu lani, rečeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.
MUP Srpske (Foto: instagram.com/mup.srpske) -
MUP Srpske (Foto: instagram.com/mup.srpske)

U julu su evidentirana 72 krivična djela, što je za 14,3 odsto više nego u istom mjesecu lani, broj saobraćajnih nezgoda veći je za 50,8 odsto, ukupno 95, a narušavanja javnog reda i mira povećano je za 15,4 odsto, ukupno 60.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Doboj Dragan Sušić rekao je da je evidentirano 65 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, od kojih je 61 razriješeno.

On je dodao da je u prošlom mjesecu evidentirano pet krivičnih djela privrednog kriminaliteta sa pričinjenom materijalnom štetom od 117.676 KM.

Nadležnom tužilaštvu podneseno je 54 izvještaja protiv 65 lica, od kojih je sedam povratnika u izvršenju krivičnih djela.

U oblasti zloupotrebe droge evidentirana su dva krivičnih djela i 27 prekršaja, a u posmatranom periodu lani 12 krivičnih djela i 36 prekršaja.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Doboj Predrag Lazić ocijenio je kao zadovoljavajuću bezbjednosnu situaciju na području ove uprave.

Prema njegovim riječima, evidentirano je 60 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je povećanje za 15,4 odsto, a uhapšeno je osam lica.

Najčešća vrsta učinjenih prekršaja je prosjačenje, ukupno 20.

Tokom jula evidentirano je 95 saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo jedno lica, teže je povređeno devet, a lakše povrede zadobilo je 46 lica.

Lazić je naveo da je iz saobraćaja isključeno 326 vozača, od kojih 268 zbog vožnje pod uticajem alkohola.

On je ukazao da zbog nedovoljnog broja policijskih službenika na terenu nisu u mogućnosti podići nivo preventivnih i represivnih mjera kako bi uticali na veću bezbjednost u saobraćaju.

Lazić je najavio da policijski službenici od 19. avgusta, a pred početak školske godine, počinju tradicionalnu kampanju "Zaštitimo djecu u saobraćaju", koja se sastoji od tri djela – obilazak školskih objekata radi uklanjanja eventualnih propusta, edukacija najmlađih o bezbjednom učešću u saobraćaju, te pojačano prisustvo policijskih službenika kod školskih objekata.

On je podsjetio da je tokom prošle godine evidentirana jedna saobraćajna nezgoda u Doboju u kojoj je jedan učenik lakše povrijeđen.

Prema njegovim riječima, policija će biti angažovana i na obezbjeđenju javnih skupova sa povećanim bebjednosnim rizikom poput koncerata, vjerskih okupljanja i turističkih manifestacija u Tesliću, sportskih događaja u Doboju, privrednih dešavanja u Derventi, te saborovanja u Petrovu.

Lazić je najavio i veći angažman policije na obezbjeđenju skupova u sklopu predizborne kampanje za lokalne izbore koja počinje 6. septembra.