latinica  ћирилица
14/08/2024 |  13:18 | Autor: TANЈUG

Njemačka traga za Ukrajincem odgovornim za eksploziju Sjevernog toka

Njemačka je izdala evropski nalog za hapšenje ukrajinskog instruktora ronjenja koji je navodno bio dio tima koji je odgovoran za eksploziju gasovoda Sjeverni tok, navodi se u izvještaju tri njemačka medija.
Cjevovod Sjeverni tok (foto: EPA/STEFAN SAUER GERMANY OUT - ilustracija) -
Cjevovod Sjeverni tok (foto: EPA/STEFAN SAUER GERMANY OUT - ilustracija)

Njemačka policija vjeruje da je muškarac, za koga je poznato da je živio u Poljskoj, bio jedan od ronilaca koji su postavili eksplozivne naprave na cjevovode koji vode od Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora u septembru 2022. godine, objavile su danas novine SZ i Cajt i njemački javni servis ARD, pozivajući se na neimenovane izvore.

Kancelarija njemačkog glavnog tužioca odbila je da komentariše izvještaj.

Berlin je u junu zatražio od Poljske da uhapsi Volodimira Z. (44), navodi se u izvještaju. Danas je magazin Špigel, pozivajući se na izvore, objavio da vjeruje da je osumnjičeni napustio Poljsku.

Јoš jedan muškarac i žena, takođe ukrajinski instruktori ronjenja, osumnjičeni su za sabotažu, ali do sada za njima nisu izdati nalozi za hapšenje.

I dalje nije jasno ko stoji iza eksplozija koje su uništile tri od četiri gasovoda, koji su postali simbol njemačkog oslanjanja na ruski gas nakon početka rata u Ukrajini u februaru 2022.  godine.

Švedski istražitelji pronašli su tragove eksploziva na nekoliko predmeta pronađenih na mjestu eksplozije, što je potvrdilo da su bile namjerne.

Prošlog januara Njemačka je izvršila raciju na brodu za koji je rekla da je možda korišćen za transport eksploziva i rekla Ujedinjenim nacijama da vjeruje da su obučeni ronioci mogli da prikače uređaje na cjevovode na dubini od 70 do 80 metara.