latinica  ћирилица
14/08/2024 |  13:38 | Autor: RTRS

Ekonomski rast Slovenije u drugom kvartalu znatno usporio

Slovenačka privreda je u drugom kvartalu 2024. porasla za 0,7 odsto međugodišnje, znatno usporivši u odnosu na godišnji rast od 2,1 odsto u prvom kvartalu, objavio je danas Zavod za statistiku Republike Slovenije.
Ljubljana - Foto: RTRS
LjubljanaFoto: RTRS

Potrošnja stanovništva je u drugom kvartalu 2024. porasla za 1,1 odsto međugodišnje naspram 1,9 odsto u prvom kvartalu, dok su fiksne investicije u Sloveniji pale za 1,6 odsto međugodišnje, prije svega zbog pada ulaganja u građevinsku industriju za četiri odsto.

Slovenački uvoz je porastao za 4,4 odsto međugodišnje u drugom kvartalu 2024, a izvoz je smanjen za 0,8 odsto, što znači da je uticaj spoljnotrgovinskog bilansa na rast BDP-a bio negativan.

Prognostičari predviđaju da će slovenački BDP do kraja 2024. porasti za 2,5 odsto, ali slabiji rezultati u prvoj polovini godine ukazuju da će biti potrebno značajno ubrzanje da bi se došlo do te brojke, prenosi STA.

Razvoj slovenačke privrede će umnogome zavisiti od situacije u evrozoni, gdje za sada nema naznaka oporavka, ali i od razvoja građevinarstva, posebno od izraženijeg povećanja javnih investicija, dodaje slovenačka agencija.