latinica  ћирилица
14/08/2024 |  14:22 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Elek-Ustamujić: Neće biti obustave dok se ne pronađe konačno rješenje

Direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek rekao je da je današnji sastanak sa direktorom sarajevskog Energoinvesta Mirzom Ustamujićem bio težak, ali korektan, te da, dok se ne iznađe rješenje, neće biti obustave isporuke gasa Kantonu Sarajevu.
Gas (Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr) -
Gas (Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr)

On je naveo da su i jedna i druga strana na sastanku, održanom nakon što je juče nastao problem u isporuci gasa jer Energoinvest nije isplatio posljednju fakturu iz sedmog mjeseca, iznijele sve zamjerke i primedbe koje imaju.

- Imamo ugovor koji, slobodno možemo reći, različito tumačimo, ali važno je da imamo dobru volju da nastavimo saradnju. Moje mišljenje je da ovo treba da bude trivijalan problem koji moramo da riješimo, a da treba zajednički da radimo na nekim ozbiljnim velikim projektima - rekao je Elek u Istočnom Sarajevu nakon sastanka.

On je istakao da ove dvije kompanije, ali i ostale gasne kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH treba da rade zajedno na gasifikaciji.

Elek je najavio da će u sljedećih sedam do 10 dana imati još niz sastanka i na ovom, ali i na nivou ministara energetike, te da očekuje da će se naći rješenje.

- Dogovorili smo da u tom periodu ne bude obustave gasa - rekao je Elek.

On je podsjetio da je jutros u 8.00 časova potpisao nalog da se pusti gas, jer je to od njega tražio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- To je fer korak s njegove strane, s naše strane, iako te fakture nisu plaćene. Sada imamo sve to ispred sebe kao predmet nekog razgovora i dogovora - naveo je Elek.

On je rekao da uvažava argumente Energoinvesta, a da oni uvažavaju argumente Sarajevo-gasa.

- Možda ima nekih tumačenja koja između nas nisu dobra i stavova regulatora koji mogu biti dvosmisleni. Istjeraćemo stvari na čistac i sa jedne i sa druge strane, i sa treće, tako da ćemo doći do rješenja koje će biti sigurno sljedeće tri godine, da svi budu zadovoljni i da, ono što je najvažnije, korisnici budu zadovoljni, da ljudi više nikad ne razmišljaju da li će biti gasa ili neće - poručio je direktor Sarajevo-gasa.

Ustamujić je rekao da više neće doći do obustavljanja isporuke gasa Sarajevu, te da će se u narednih 10 dana doći do rješenja, vezano za cijenu gasa, za šta postoji velika volja.

On je istakao da je primarni interes Energoinvesta da štiti interese građana Federacije BiH.

- Ne pričamo više o zavrtanju ventila i mi više nećemo dozvoliti da se to ponavlja u budućnosti - rekao je Ustamujić i dodao da obustavljanje isporuke gasa nije način za rješavanje problema.

Prema njegovim riječima, današnji razgovor je bio vrlo konstruktivan, bez obzira što postoje različiti stavovi po određenim pitanjima.