latinica  ћирилица
14/08/2024 |  14:53 ⇒ 17:10 | Autor: RTRS

Inspekcija rada u banjalučkom Vodovodu (AUDIO)

Nakon velikog broja kvarova na vodovodnoj mreži koji su doveli do nestašice vode u nekoliko naselja na području grada Banjaluka, Republička vodna inspekcija izvršila je juče vanrednu kontrolu u banjalučkom Vodovodu i utvrđene su brojne nepravilnosti koje se odnose na rad Tehničke službe.


Inspektorat Republike Srpske - Foto: Screenshot
Inspektorat Republike SrpskeFoto: Screenshot

Danas inspekcija rada vrši kontrolu kako bi se utvrdila da li je problem u nedostatku adekvatnih i kvalifikovanih radnika za rad tehničke službe ili su u pitanju propusti od strane rukovodećih struktura koje ne reaguju blagovremeno na aktuelne probleme, niti nastoje da ih svojim radom preveniraju, rekla je Dušanka Nikolić, portparolka Inspektorata Republike Srpske.

Tragom informacije da je sa određenim brojem radnika zaključen ugovor o radu suprotno zakonu, navela je ona, biće izvršena provjera njihovog radno-pravnog statusa, a već su utvrđene i značajne nepravilnosti u smislu radnog angažovanja lica koje ispunjava uslove za odlazak u penziju.

Nikolićeva je dodala da će, imajući u vidu obim, kontrola biti nastavljena i u toku ove sedmice, nakon čega će javnost upoznati sa kompletnom informacijom.

- S obzirom na trenutne vremenske uslove, kao i da je na snazi crveno upozorenje na ekstremno visoke temperature, neprihvatljivo je da Vodovod Banjaluka kao javno preduzeće čiji je osnovni zadatak snabdijevanje građana vodom za piće, svojim ignorisanjem problema na mreži dovodi u pitanje egzistenciju građana i njihovih domaćinstava. Inspektorat Republike Srpske će u skladu sa svojim nadležnostima preduzeti sve raspoložive mjere kako bi se zaštitio javni interes građana, a to je i osnovno ljudsko pravo na pitku i čistu vodu - istakla je Nikolićeva.