latinica  ћирилица
14/08/2024 |  15:13 ⇒ 16:22 | Autor: TANЈUG

Državljanka SAD, koja živi u Baru, prijavila otmicu kćerke (6)

U Crnoj Gori je kidnapovana maloljetna djevojčica (6), državljnka SAD, a otmicu je prijavila njena majka Trejsi Šenon Lin, koja je prije četiri godine iz SAD doselila u Bar.
Bar - Foto: RTRS
BarFoto: RTRS

Majka tvrdi da je djevojčicu po imenu Zinlea Rajan kidnapovao njen otac Tomas Holenbek, inače, njen bivši vanbračni suprug.

Holenbek je, prema njenim riječima, ilegalno sa kćerkom prešao crnogorsko-albansku granicu. Rekla je i da je iz Ambasade SAD u Podgorici dobila informaciju da je otac djevojčice tražio pasoš za dijete u Ambasadi SAD u Tirani. Ona je rekla da je tu informaciju od Ambasade dobila jutros. O otmici djeteta obaviješten je Interpol.

- U toku je sudski postupak u Crnoj Gori oko starateljstva nad maljoletnom Zinleom Rajan. Sud još nije donio pravosnažnu presudu. Sud je prošle godine, u septembru, dozvolio da Tomas viđa našu kćerku dva puta nedjeljno, utorkom i petkom od 16 do 21 sat - ispričala je Lin za za barski Primorski portal i dodala da je on to pravo počeo da koristi u junu ove godine.

- Dešavalo se da zakasni da je dovede, ali je navodio da su to objektivni razlozi, gužva u saobraćaju. Do sinoć je uvijek obavještavao telefonom. Međutim, sinoć kada nije doveo dijete, zvala sam ga, ali je telefon bio isključen. Tokom noći poslije 22 časa sam pošla u Centar bezbjednosti Bar i prijavila da dijete nije vraćeno kući. Bila sam veoma zabrinuta. Strijepila sam da je nije kidnapovao. Nažalost to se jutros i potvrdilo - ispričila je majka djevojčice.

Prema njenim riječima, u Ambasadi SAD u Tirani su potvrdili kolegama u Podgorici da su vidjeli dijete i da fizički izgleda dobro. Iz Ambasade SAD u Podgorici su, navodi Linova, preporučili da sve prijavi policiji, kao i Interpolu.

Na Interpolu je da naloži Ambasadi SAD u Tirani da traži izručenje šestogodišnjeg djeteta majci u Crnu Goru.

Šenon je u izjavi policiji, u koju je Primorski portal imao uvid, navela da je Tomas Holenbek osuđivan za više krivičnih djela, a da se ona iz SAD sa djecom doselila u bar prije četiri godine.

Otac djevojčice tvrdi da ima puno starateljstvo nad djetetom

Nakon što su crnogorski mediji objavili tvrdnju majke, američke državljanke sa stalnim boravkom u Baru, da je njen bivši nevjenčani partner oteo njihovu zajedničku kćerku i ilegalno sa djetetom prešao u Albaniju, oglasio se otac djevojčice Tomas Holenbek koji tvrdi suprotno. 

On kaže da je upravo majka Trejsi Šenon Lin prije tri godine otela njihovu kćerku i napustila Ameriku. On je na društvenim mrežama objavio da je još u Americi dobio puno starateljstvo nad djevojčicom, da sud u Crnoj Gori već tri godine utvrđuje dva faktora: da je majka počinila zločin i da li je bezbjedno da se dijete vrati u SAD.

- Oba su utvrđena, a ja sam i dalje ovjde. To je sve što je bilo potrebno da se Zinlea, oteto dijete iz Amerike vrati kući. Starateljstvo određuje Amerika, a ne Crna Gora. Već je utvrđeno da ja imam puno starateljstvo, kao i da je majka izgubila sva roditeljska prava - naveo je otac.