latinica  ћирилица
14/08/2024 |  15:15 ⇒ 15:30 | Autor: RTRS

Potpisan Sporazum o zajmu za projekat centralnog grijanja u Palama; Nastavalja se saradnja sa EBRD-om

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić i šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Manuela Nesl potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o zajmu između BiH i EBRD-a za projekat centralnog grijanja u Palama u iznosu od sedam miliona evra, kao i Sporazum o grantu za isti projekat u iznosu od tri miliona.
Srđan Amidžić i Manuela Nesl - Foto: SRNA
Srđan Amidžić i Manuela NeslFoto: SRNA

Amidžić je rekao da će ovim projektom u Palama biti riješeno pitanje izvora toplotne energije, koja će raditi na osnovu kombinacije bio-mase i prirodnog gasa kao dva čista izvora energije, za razliku od drugih opština koje koriste mazut ili druge vrste fosilnih goriva.

- U ovom konkretnom slučaju radi se o projektu koji se odnosi na sistem centralnog grijanja u opštini Pale koja je po intenzitetu rasta i razvoja došla u fazu da kao ozbiljna opština mora da ima razvijen sistem daljinskog grijanja, kao preduslov za svaku opštinu tog tipa - rekao je Amidžić.

Prema njegovim riječima, opština Pale biće jedina opština u Republici Srpskoj koja će svu toplotnu energiju dobijati iz čistih izvora, što je ujedno i agenda EU.

Istakao je da će Pale, kroz ovaj projekat ući u sferu energetske suverenosti, zbog toga što se biomasa nabavlja na domaćem tržištu, naglašavajući da bilo kakve fluktuacije na berzama neće moći bitno uticati na cijenu grijanja.

Šef Kancelarije EBRD-a u BiH Manuela Nesl rekla je je da je ovo jedan od prvih projekata koji se bavi obnovljivim izvorima energije u BiH.

- Nadam se da će slični projekti u budućnosti zaživjeti u cijeloj BiH - istakla je ona.

Zamjenik ambasadora Švajcarske u BiH Siroko Meserli čija zemlja je donirala grant od tri miliona evra za ovaj projekat naveo je da su ovakvi projekti važni za kvalitet života građana opštine Pale, ali i da je bitno i da druge opštine razmišljaju o sličnim projektima, zbog toga što je veliki izazov prelazak na obnovljive izvore energije.