latinica  ћирилица
14/08/2024 |  16:24 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Novi požar u Nacionalnom parku Sutjeska; Gašenje otežava jak vjetar (VIDEO)

Na području Nacionalnog parka Sutjeska izbio je novi požar.
NP Sutjeska, požar - Foto: RTRS
NP Sutjeska, požarFoto: RTRS

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić izjavio je da se požar širi velikom brzinom, a gašenje otežavaju visoka temperatura i jak vjetar.

Zbog prevelikog rizika za pilote i helikoptere, ekipe su prebačene na područje Bileće.

Lokacije u Nacionalnom parku Sutjeska" koje je prethodnih dana zahvatio požar, obišao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Zahvalio je rukovodstvu Srbije na pomoći koju su pružili Republici Srpskoj tokom gašenja vatre. Višković je rekao da Srpska planira da kupi još jedan helikopter, koji će biti u vlasništvu Civilne zaštite, a u sastavu Helikopterskog servisa.

Nakon što su tokom jutra ugašen požar na lokalitetu Nacionalnog parka "Sutjeska", vatra je ponovo izbila. Gašenje helikopterom, do trenutka montiranja priloga, onemogućavao je vjetar, jačine 80 kilometara na čas, pa su helikopteri iz Srpske i Srbije bili upućeni na požarište u Bileći. Iza helikopterskih ekipa Srpske i Srbije veliki je posao i stotine tona izbačene vode.

- U ova dva dana helikopterska jedinica MUP-a Srbije i Srpske su izbacili 350 tona vode, juče od 3 sata do ovog trenutka - izjavio je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

- Sve je bilo učinkovito zato što je naša snaga bila u sadejstvu i jer smo sjajno koordinisali sa kolegama iz Srbije i sa Oružanim snagama BiH" - kaže pilot Helikopterskog servisa Republike Srpske Јovica Mihailović.

I mještani koji su mogli samo da posmatraju kako se vatra širi, danas kažu da su iznenađeni brzinom i organizacijom helikopterskih timova koji su učestvovali u gašenju požara.

- U subotu kada je požar izbio ja sam bio na Magliću i vidio kako se spušta ka kanjonu. Požar teško pada svakom stanovniku a ovo što je na ovaj način organizovano gašenje i na ovaj način je za svaku pohvalu  - rekao je mještanin DŽemal Imamović.

Tjentište je obišao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Zahvalio je rukovodstvu Srbije na pomoći koju su pružili Republici Srpskoj tokom gašenja vatre. Višković je rekao da Srpska planira da kupi još jedan helikopter i da je u svakom trenutku spremna da, bude li za to potrebe, pomogne Federaciji BiH.

- Mi smo donijeli odluku da nabavimo još jedan helikopter koji će biti vlasništvo civilne zaštite a koji će biti u sastavu helikopterskog servisa Srpske gdje imamo obezbijeđene i edukovane ljude - istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Vatrena stihija pet dana bjesnila je Nacionalnim parkom "Sutjeska", uglavnom na nepristupačnom terenu. Da su nadležni reagovali brže, požar je mogao biti ugašen mnogo prije, nego je zahvatio stoljetnu crnogoričnu šumu.