latinica  ћирилица
14/08/2024 |  16:25 ⇒ 19:13 | Autor: RTRS

Ekološka katastrofa u Kotor Varošu: Gori deponija "Duratovci" (VIDEO)

Nad Kotor Varošom se nadvio gusti dim zbog požara koji je zahvatio nelegalnu deponiju "Duratovci".
Deponija Kotor Varoš - Foto: RTRS
Deponija Kotor VarošFoto: RTRS

Problem je što u dubinu gori osam metara naslaga otpada, pa se gasi samo površinski dio. Na požarištu odjekuju detonacije jer su nesavjesni građani godinama odlagali opasni otpad, čak i municiju.

Samo teškom mehanizacijom moguće je ugasiti užarenu masu zapaljenog otpada. Požarištem od juče odjekuju detonacije, a cijela opština guši se u dimu.

- Za zdravlje ljudi je opasno, pogotovo za nas vatroogasce, što smo tu direktno izloženi raznim eksplozijama. Od boca, municije, raznih eksplozivnih sredstava. Sinoć smo imali baš jaku detonaciju ostao je jedan veći krater. Sve to što čujete su detonacoje - rekao je vatrogasac Danijel Đurić.

Mještani opštine Kotor Varoš iz kuće izlaze samo ako moraju. Zabrinuti su jer je opština prekrivena dimom i nesnosnim smradom.

Iz komunalnog preduzeća "Bobas" kažu da, iako je deponija "zaključana" još 2009. godine, nesavjesni građani presjeku katanac na kapiji i tamo i dalje odlažu otpad. Јedini spas vide u sanaciji.

- Nije nikakvo čudo da ima i granata i eksplozija i svega. Treba 30 dunuma da se prekrije zemljom da se sanira i da ne ulazi vazduh. To je jedino trajno rješenje. Mi nemamo nikakve koristi od toga, zatvoreno je a nije sanirano a vodi se na nama - kaže direktor Komunalnog preduzeća "Bobas" Slobodan Јurić.

Dim i smrad nad Kotor Varošom nadvijaće se i sutra, kažu vatrogasci. Za ovu ekološku katastrofu neko mora da odgovara, ističu i iz šumskog gazdinstva "Vrbanja".

- Ovdje je ugroženi zdravlje ljudi, stanara. Sinoć se nije mogao otvoriti ni prozor kući. Nije se moglo spavati. Ne znam da li su institiucije obavještene - izjavio je direktor šumskog gazdinsta "Vrbanja" Kotor Varoš Nenad Pezerović.

Nelegalna deponija "Duratovci" od centra je udaljena svega tri kilometra, a mještani kažu da ovo nije prvi put da gori.