latinica  ћирилица
14/08/2024 |  16:36 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Požar u Bileći još aktivan, ali pod kontrolom; Višković: Srpska će kupiti još jedan helikopter (FOTO/VIDEO)

Situacija na požarom zahvaćenom terenu u okolini Bileće bolja je nego juče. Helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske i MUP-a Srbije djelovali su i na ovom području, što je doprinijelo stabilizaciji stanja. Ugroženo područje obišao je i premijer Radovan Višković. Razgovarao je sa mještanima i koji već šesti dan vode borbu sa vatrom.
Bileća, požar - Foto: RTRS
Bileća, požarFoto: RTRS

Nakon jučerašnjeg napornog dana, tokom kojeg i mještani, i vatrogasci, pripadnici civilne zaštite, piloti helikoptera i vojnici zajedno bili u borbi sa vatrom, danas su svi odahnuli. Djelovanje helikoptera doprinijelo je da se i preostali krak požara značajno sanira.

Na licu mjesta, sa gasiocima i mještanima i premijer Radovan Višković. Podsjetili su ga da ovo nije prvi put da se bore sa vatrom, ali i zahvalili na podršci.

- Sinoć su helikpteri ovdje djelovali i stavili požar pod kontrolu, jedan krak je ostao, ali i danas će helikopteri djelovati - rekao je Višković.

Kada vatra zahvati nepristupačan teren, i otme se kontroli, kao što je bilo u ovom slučaju, gašenje iz vazduha je jedini i najbolji izbor. Vatrogasci kažu, ovaj požar se širio brše od svih u posljednjih 20 godina.

Radovan Višković u Bileći (Foto: RTRS)

- Visoka tempertarura, suva trava i zelenilo, i što je najgore vjetar, sve to strašno otežava gašenje - naveo je zamjenik komandira vatrogasne jedinice Bileća Radomir Radmilović.

Vlada će dodatno podržati jedinice za zaštitu i spasavnje na terenu.

- Odobrena je nabavka helikopptera, ali i nabavka opreme za jedinice na terenu za gašenje i spasavanje - dodao je v.d. direktora Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Boris Trninić.

Stigla je i molba iz Federacije da helikopteri iz Srpske pomognu pri gašenju požara koji je izbio u okolini Kaknja.

- Da, odobrićemo da se pomogne , ali čim saniramo požare u Republici Srpskoj. Ako to bude danas, već sutra će helikopteri biti upućeni u Federaciju BiH - izjavio je Višković.

Da je odmah dozvoljeno iz Sarajeva da helikopteri iz Srbije djeluju na ovim prostorima, šteta i na Sutjesci i u Bileći bi bila mnogo manja, i za to neko treba odgovarati, kaže premijer.