latinica  ћирилица
14/08/2024 |  17:41 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Ove godine berba grožđa u hercegovačkim vinogradima počinje ranije (VIDEO)

Zahvaljujući visokim dnevnim temperaturama, bez padavina u dužem periodu, berba grođža u hercegovačkim vinogradima počeće petnaest do dvadeset dana ranije, nego ranijih godina.
Grožđe - Foto: RTRS
GrožđeFoto: RTRS

Grožđe je izuzetnog kvaliteta, ali vinogradari kažu da, zbog sušnog perioda, ne mogu očekivati planirane količine u parcelama gdje nije bilo navodnjavanja.

Berba ranih vinskih sorti već je počela, a prema očekivanjima, ako potraje povoljan period, do prvog septembra trebalo bi da počne berba i ostalih sorti.

Stevo Popovac kaže da je godina bila veoma povoljna, samo treba sačekati da grožđe "dođe do ruka".

- Bilo je lijepo vrijeme, što je uticalo na grođže, pripremili smo, neki dan smo radili tamjaniku i šardone, evo, vranac, brzo će i on krenuti, za 10-15 dana - kaže vinar Stevo Popovac iz vinograda Pridvorci u Trebinju.

Situacija slična i u drugim vinogradima. Određene količine grožđa ranih sorti već su prerađene.

- Brali smo nešto tamjanike, obavili berbu, nadamo se da ćemo za dva-tri dana brati nešto malo šardonea što imamo, za 10-15 dana kreću vranac i merlo - rekao je rukovodilac vinogradarske proizvodnje "Agrofin" d.o.o. Trebinje, Branko Anđelić.

Ranko Petijević očekuje da će sa oko tri hektara vlastitog vinograda ubrati oko četerdseset tona grožđa. Dio će morati da dokupi od domaćih vinogradara. Agrotehničke mjere pred berbu, privode se kraju. Od početka avgusta vinogradari skidaju višak zelene mase, da bi grozdovi bili više osunčani.

- Ovo sad šišamo vrhove, skidamo listove, ne smije se previše da grozd ne progori - dodaje vinogradar vinarije "Perovića most" iz Trebinja, Ranko Petijević.

Najveći dio očekivanih količina tradicionalnih sorti već su rezervisale domaće vinarije. U prodaju trećim licima, po nešto višim cijenama u odnosu na prošlu godinu, biće manje količine crnih sorti. Problem za vlasniike većih vinograda može biti nedostatak sezonske radne snage.