latinica  ћирилица
14/08/2024 |  17:43 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Da li je novcu od kockarnica mjesto u obrazovnim ustanovama? (VIDEO)

Da li je novcu od kockarnica mjesto u obrazovnim ustanovama?Gradska vlast u Banjaluci ranije se protivila kockarnicama pored škola. Sada predlžu da prihodi od kockarnica idu za subvencije boravka djece u privatnim vrtićima kako bi bile izjednačene sa subvenicijama za javne vrtiće.
Vrtić - Foto: RTRS
VrtićFoto: RTRS

Za skupštinsku većinu, ovo nije rješenje problema.

Da li je ovakav prijedlog, po etičkim standardima, roditelji pitaju gradsku vlast?

Јelena Stanišić, jedna je od 2000 hiljade roditelja, koji mjesecima čekaju odogovor kada će biti izjednačene subvencije privatnih sa javnim vrtićima. Od obećanja kažu, predškolsku ustanovu ne mogu platiti. Smatraju da u budžetu za ovu stavku ima dovoljno novca i da nema potrebe da se sredstva od kladionica upliću u obrazovnu ustanovu.

- Moram reći da nije moralno a ni etički da se u istoj rečenici a i kontekstu nađu kockarnice i obrazovanje. Grad ima sredstava i trajno može da riješi problem, samo tako što će da u budžetu planira ovu stavku - rekla je Јelena Stanišić.

A samo prije nekoliko mjeseci predstavnici gradske uprave pokrenuli su inicijativu da kladionicama nije mjesto pored škola. Istu ovu inicijativu, uputili su u Narodnu skupštinu. Izgleda da su se brzo predomislili, pa su im sada kladionice dobar izvor prihoda.

- Ovo je odluka koja obezbjeđuje pet miliona maraka, da se već od sutra mogu izjednačiti subvencije. Da bi ste nešto platili morate imati izvor, a izvor ne postoji bolji od onoga što uništava našu djecu a to su kladionice - kaže gradski menadžer Bojan Kresojević.

- Čovječe, da li si ti normalan? Onog trenutka kad bilo koja kladionica kaže "Neću više da budem u krugu tome, neću da plaćam toliku naknadu, šta onda nema ni novca ni vrtića" - istakao je predsjednik skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković.

Isto mišljenje dijeli i narodni poslanik Tamara Damjanović. Kaže da, u ovoj priči nema mjesta za plasiranje nečijih "dnevnih igrica".

- Ovakva dnevno-politička rješenja koja slušamo samo obismešljavaju stvarne probleme roditelja. Možemo postaviti pitanje, ako u budžetu od 225 miliona maraka nema novca za djecu, za koga onda ima?- dodala je poslanik SPS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tamara Damjanović.

Za to nema odgovora od gradskih vlasti kao i šta će ukoliko se neke kladionice zatvore. Na koji način će obezbijediti novac za subvencije? Gradski menadžer kaže da su za njega to "slatke muke". Roditeljima sigurno nisu.