latinica  ћирилица
14/08/2024 |  18:16 ⇒ 18:40 | Autor: SRNA

Paljani na najvišem vrhu Alpa - Mon Blanu

Članovi Planinarskog društva "Јavorina" sa Pala Ognjen Čvoro i Igor Tošić popeli su se na najviši vrh Alpa - Mon Blan na nadmorskoj visini 4.810 metara.
Planinarsko društvo "Јavorina" na najvišem vrhu Alpa - Foto: SRNA
Planinarsko društvo "Јavorina" na najvišem vrhu AlpaFoto: SRNA

Tošić je za Srnu rekao da je Mon Blan san svakog planinara, te da je ponosan na svog kolegu planinara što su uspjeli u svom naumu i izašli na najviši vrh Alpa.

- Uspon je bio fizički dosta težak. Na ovu akciju smo krenuli u subotu, 9. avgusta, rano ujutro i uspon je izveden u dvije etape. Prvi dan smo se popeli 1.450 metara nadmorske visine do doma "Guter" koji se nalazi na 3.830 metara nadmorske visine, i nakon nekoliko sati odmora krenuli put najvišeg vrha - priča Tošić.

On je rekao da su se na Mon Blan popeli u nedjelju, 11. avgusta, u 6.30 časova i uživali u alpskom suncu.

Tošić dodaje da su se članovi Planinarskog društva "Јavorina" ove godine popeli na najviše vrhove Turske, Švajcarske, Njemačke i kao brojne vrhove u BiH i regionu.

Prema njegovim riječima, ovo društvo koje ima 106 članova je jedno od najbrojnijih i najaktivnijih društava sa najvišim brojem realizovanih međunarodnih akcija.

Tošić je najavio da će Planinarsko društvo "Јavorina" krajem avgusta sa svojih 38 članova krenuti na najviši vrh Slovenije - Triglav.