latinica  ћирилица
14/08/2024 |  18:44 ⇒ 19:50 | Autor: SRNA

Kusturić: Požar kod Bileće pod kontrolom, ujutru se nastavlja gašenje vatre na Tjentištu (VIDEO)

Požar kod Bileće je stavljen pod kontrolu, dok će gašenje vatre u Nacionalnom parku Sutjeska biti nastavljeno ujutru, rekao je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.
Boban Kusturić - Foto: RTRS
Boban KusturićFoto: RTRS

On je naveo da su požarišta oko Bileće, koja su ugrožavala kuće, uspješno odsječena i sanirana, te da je na par mjesta ostalo da gori nisko rastinje, koje gase vatrogasci.

- Nakon šest sati provedenih u helikopterima sletjeli smo u Trebinje, te je dogovor da nastavimo gašenje vatre sutra ujutru u 6.00 časova, kada polijećemo direktno na Tjentište, da u prijepodnevnim časovima ugasimo novi požar koji se pojavio u kanjonu Sutjeske, a koji, nažalost danas nismo uspjeli da ugasimo zbog jakog vjetra koji je počeo da duva - rekao je Kusturić.

On je napomenuo da su helikopterske jedinice u ranim jutarnjim časovima počele sa gašenjem požara koji je ostao na Tjentištu, te da je on uspješno ugašen, ali da se oko 12.00 časova pojavio novi požar.

- Gasili smo ga do 14.30 časova sa tri helikoptera, jednim Helikopterskog servisa Srpske i dva Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Ta dva i po sata smo letjeli u gotovo nemogućim uslovima, jer je vjetar duvao brzinom 80 kilometara na čas, pravio nam jake turbulencije, a požar se širio nevjerovatnom brzinom, te ga nismo uspjeli ugasiti i pored svih naših namjera i svjesnog rizika koji smo preuzeli da radimo u tim uslovima - rekao je Kusturić.

On je dodao da je donio odluku da se let iznad kanjona prekine, jer su bili dovedeni u pitanje životi pilota.

- Ova dva i po časa leta iznad kanjona Sutjeske sa ovako jakim vjetrom je najteži letački dan u cijeloj mojoj letačkoj karijeri, a to su mi potvrdili i moje kolege iz jedinice - istakao je Kusturić za Srnu.

Ona je napomenuo da je danas ukupno izbačeno oko 270 tona vode na oba požarišta.