latinica  ћирилица
14/08/2024 |  19:40 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Delegacija opštine Pale u radnoj posjeti Čajetini; Najavljen kapitalni projekat

Delegacija Opštine Pale boravila je u radnoj posjeti Opštini Čajetina i Zlatiboru, u sklopu priprema za početak izgradnje novog kapitalnog projekta – turističke gondole koja će spojiti Pale i Јahorinu, kao i radi dogovora oko zajedničkih projekata u oblasti prekogranične saradnje, koji bi bili podržani od međunarodih fondova.
Delegacija opštine Pale u Čajetini - Foto: RTRS
Delegacija opštine Pale u ČajetiniFoto: RTRS

Delegaciju Pala predvodili su Boško Јugović, načelnik Opštine i Damjan Škipina, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a delegaciju domaćina Milan Stamatović, predsjednik Opštine Čajetina.

Načelnik Opštine Pale Boško Јugović, obraćajući se medijima na početnoj stanici Gold gondole Zlatibor, izjavio je da je ovo nova faza u saradnji dvije opštine, koja je započeta u oblasti prekogranične saradnje još prije desetak godina.

- Imamo tri predivne planine Romaniju, Јahorinu i Trebević i saradnja u oblasti turizma sa Čajetinom i Zlatiborom, koji su lideri u turističkoj industriji u Republici Srbiji, za nas je višestruko korisna. Prije svega njihovo iskustvo u izgradnji najduže gondole na svijetu Gold gondole Zlatibor, je nama na Palama putokaz i vrijedno iskustvo u izgradnji gondole Pale – Јahorina, što je naš prioritet u narednih dvije godine. Očekujemo da će izgradnja naše gondole dati novi zamah privredi u našoj lokalnoj zajednici i boljitak za naših 23.000 stanovnika, u opštini u kojoj je turizam glavna privredna grana. Zahvaljujući novoj gondoli otvoriće se prostor za sveukupan rast domaće turističke privrede, ali i poljoprivrede i plasmana domaće zdrave hrane. Očekujem da će u budućnosti naše dvije opštine zajedno moći da apliciraju za nekoliko važnih projekata prekogranične saradnje, sa kojima ćemo se obratiti međunarodnim finansijerima -rekao Јugović.

Narodni poslanik Damjan Škipina istakao je da je posjeta Zlatiboru i Čajetini dokaz snažne veze sa Srbijom i primjer kako u praksi izgleda saradnja Republike Srpske i Srbije pod okriljem Svesrpskog sabora, koji okuplja Srbe iz cijelog regiona.

- Vjerujem da će izgradnja gondole Pale – Јahorina doprinijeti boljem životu svih građana Pala, da će otvoriti veliki broj radnih mjesta, zadržati mlade da ostanu u našem gradu i tu zasnuju porodicu, proširiti turističku ponudu Јahorine i donijeti nove investicije, Ova četiri rezultata su dokaz da moramo već u septembru krenuti u realizaciju – rekao je Škipina.

Škipina i Јugović su pozvali predsjednika opštine Čajetina Milana Stamatovića da sa svojim saradnicima uzvrate posjetu Palama već 28. avgusta, na krsnu slavu grada, kako bi nastavili “zajedno da pravimo velike planove i projekte“.

Domaćini, na čelu sa Stamatovićem iznijeli su svoje iskustvo o izgradnji i poslovanju Gold gondole Zlatibor, koja je jedna od najvećih investicija iz budžeta opštine, vrijedna 13,5 miliona evra.

- Investicija je već nakon prve godine rada gondole u potpunosti isplaćena, kao i kredit koji je opština uzela za dio investicija. Gondola je direktno doprinjela povećanju budžeta Opštine po osnovu poreskih prihoda, naknada za uređenje zemljišta, prometa placeva, te sveukupnog turističkog i privrednog zamaha čajetinske privrede –- rekao je Stamatović.

Domaćini su iznijeli podatak da gondola svake godine preveze oko 270.000 putnika, a interesovanje turista ni nakon četiri godine rada ne jenjava, tako da svake godine preduzeće koje gazduje Gondolom, prihoduje blizu tri miliona evra.

Domaćini su se zajedno sa gostima sa Pala vozili trasom Gondole duge oko devet kilometara, a potom su na radnom sastanku utvrdili dinamiku i plan saradnje Pala i Čajetine u narednom periodu.

U sastavu delegacije Pala pored Јugovića i Škipine, bili su i Stefan Stajčić, predsjednik Skupštine opštine, Nedeljko Elek, predsednik Privrednog savjeta Pala i predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Јahorina i Igor Ikonić, direktor Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo.