latinica  ћирилица
14/08/2024 |  22:03 ⇒ 22:49 | Autor: RTRS

Đokić: Pokazan visok nivo efikasnosti pri rješavanju problema isporuke gasa (VIDEO)

Visok nivo efikasnosti pokazan je pri rješavanju problema isporuke gasa iz Republike Srpske prema Federaciji BiH, izjavio je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić u Teleringu.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Iako je problem eskalirao, pokazana je spremnost da u što kraćem roku iznađe rješenje.

Već jutros, potpuno je normalizovan protok gasa.

Đokić ističe da još uvijek nisu sva pitanja u potpunosti rješena.

Đokić je istakao, da baš kao i svaki drugi i sistem koji transportuje gas, iziskuje troškove održavanja i konstantnog ulaganja koji su u predhodnim godinama uvećani.

- Tako da je u ovom slučaju bio nesporazum oko prihvatanja posljednje tarife koja je utvrđena negdje sporazumom na kojem smo zajedno radili. Kada smo usaglasili sporazum koji je potpisan negdje pred kraj prošle godine, mi smo predvidjeli da ćemo u roku od šest mjeseci dobiti saglasnost na novu tarifu od našeg regulatora.To je takav postupak, naš regulator je razmatrao to pitanje, u proceduri koja je po Pravilniku i predviđena. I donio je rješenje kojim prihvata utvrđenu cijenu na ovu vrijednost od 14.10 KM - istakao je Đokić.

Istakao je da su svi dali doprinos da se ovo pitanje riješi.

- Imali smo komunikaciju i sa direktorom našeg preduzeća, naravno i sa federalnim ministrom energetike, bilo je komunikacije i sa predsjednikom Republike i evo svi smo zajedno dali svoj doprinos. I jutros je već potpuno normalizovan protok gasa kroz dio našeg gasnog sistema. Direktori su sa predstavnicima drugih organa, konkretno sa predstavnicima moga ministarstva, jutros imali sastanak u Sarajevu i vrlo uspješno je okončan taj sastanak. Naravno nisu sva pitanja potpuno riješena, ali jako važno da smo pokazali spremnost i sposobnost da rješavamo pitanja i da kažemo kako. Јedini pravi način je dijalog, razgovor, argumenti i onda na kraju nije problem da imate rješenje - naveo je Đokić.

Podsjećamo, problem oko isporuke gasa, nastao je zbog neplaćanja usluga za transport gasa, od strane sarajevskog "Energoinvesta",koji nije htio da primi fakturu za sedmi mjesec, uprkos prošlogodišnjem postignutom dogovoru.