latinica  ћирилица
15/08/2024 |  08:23 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

Toplotni talas aktivirao crveni meteoalarm u Srpskoj

Vrlo toplo vrijeme bez značajnih padavina nastaviće se na teritoriji Republike Srpske do nedjelje, 18. avgusta 2024. godine, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.
Vrućine - Foto: ilustracija
VrućineFoto: ilustracija

Prema prognozi, maksimalne temperature će se u periodu od srijede do subote, 14-17. avgusta, kretati između 34 stepena i 41 stepen Celzijusa, dok će u višim predjelima temperature dostići do 30 stepeni. U nedjelju, 18. avgusta, očekuje se blagi pad temperatura, koje će iznositi od 31 stepen do 38 steeni Celzijusa, a u višim predjelima do 27 stepeni.

Tokom ovog perioda, vrijeme će biti pretežno suvo i sunčano, sa mogućnošću kratkotrajnih i vrlo slabih pljuskova sa grmljavinom samo ponegdje.

Zbog visokih temperatura vazduha i nedostatka padavina, znatno je povećan rizik od nastanka požara na otvorenom prostoru.

Posebno je ugrožena Hercegovina, gdje će umjeren vjetar dodatno pojačati rizik od požara u narednim danima.

Građanima se savjetuje da prate upozorenja i informacije na METEOALARM-u, koji je dostupan na linku.

- Preduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi - navodi se na sajtu Meteoalarma.

Prema trenutnim prognozama, pad temperature se očekuje od ponedjeljka, 19. avgusta, kada će uslijediti nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima, praćenim grmljavinom i lokalnim nepogodama.

Kiša bi trebalo da zahvati i područje Hercegovine u utorak, 20. avgusta.