latinica  ћирилица
15/08/2024 |  08:25 ⇒ 10:14 | Autor: RTRS

Višković: Protiv Srpske se vodi obojena revolucija (VIDEO)

Protiv Republike Srpske se vodi obojena revolucija čiji je cilj njen finansijski krah, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković za RTRS.
Višković u Јutarnjem programu RTRS - Foto: RTRS
Višković u Јutarnjem programu RTRSFoto: RTRS

- Naprosto, šire se dezinformacije. Zabrinjava me stav iz političkog Sarajeva, oni ne razmišljaju racionalno, nego glume portparole stranim ambasadama - navodi Višković.

Dodaje da najveći pritisak na Republiku Srpsku vrši Ambasada SAD-a.

- Američka Amabasada u Sarajevu više nije to što jeste, nego je politička partija, a ambasador Majkl Marfi predstavnik te partije. Grubo se miješaju u unutrašnje stvari. Ne trebamo mi da polažemo račune američkoj Ambasadi. Oni moraju da imaju određeni interes ovakvim ponašanjem, imaju i oni svoje šefove - kaže Višković.

Na pitanje da li je Republika Srpska pred slomom, Višković je rekao da nije i da pritisak već duže traje, ali da Srpska i njeni predstavnici ne bježe od problema.

- Čim vam neko onemogući normalan, zakonit i neometan pristup tržištu, to je problem. Pritisak na Republiku Srpsku traje posljednje dvije-tri godine, a posljednjih godinu dana intenzivnije zbog sankcija. Imate kompanije i medijske kuće i njihove zaposlene koji su na udaru. Ekonomske sankcije nisu usmjerene samo prema pojedincu, već i prema svim građanima Srpske - navodi Višković.

Kada je riječ o finansijskoj situaciji u Republici Srpskoj, Višković je naglasio da Srpska uredno servisira svoje obaveze.

- Penzije u Srpskoj nisu nikada isplaćene poslije desetog u mjesecu. Danas se isplaćuju socijalna davanja, nakon toga idu plate, to se ne mijenja zadnjih šest godina - ističe Višković.

Višković kaže se projekti u Republici Srpskoj realizuju u punom kapacitetu.

- Radi se bolnica u Doboju, projekat dogradnje bloka u Prijedoru, na UKC-u Srpsku, radi se bolnica u Foči. Nema bolnice i doma zdravlja, škole, obdaništa, ulice, rasvjeta, koje se ne rade uz pomoć Vlade Srpske - dodaje Višković.

On je istakao da projekti koje finansira Vlada Republike Srpske trpe posljedice pritisaka i sankcija, ali da trpe oni koji zavise od drugih.

- Svi trebaju da rade samo svoj dio posla, tek tada će svi biti zadovoljni - zaključuje Višković.