latinica  ћирилица
15/08/2024 |  09:36 ⇒ 11:12 | Autor: RTRS

Kotor Varoš: Nastavak gašenja požara na deponiji (VIDEO)

Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Kotor Varoš i njihove kolege iz Banjaluke i danas gase požar na divljoj deponiji u Duratovcima.
Kotor Varoš - Foto: RTRS
Kotor VarošFoto: RTRS

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Kotor Varoš Danijel Đurić rekao je da je požar zahvatio više od 10.000 kvadrata i da će teško biti stavljen pod kontrolu prije vikenda.

- Plamen nije veliki, ali je problem što oblak dima stalno kulja i ne ide uvis, već se razliježe. Površinski dio požara ćemo ugasiti, međutim problem je taj podzemni. Kad budu stvoreni uslovi, odnosno ugašena vatra na površini, ukoliko bude riječ o manjoj dubini, onda ćemo to rješavati natapanjem, a ako bude veća moramo zasipati zemljom - istakao je Đurić.

Dodao je da će saniranje i dovođenje u prihvatljivo stanje sigurno trajati danima.

Direktor Komunalnog preduzeća "Bobas" Slobodan Јurić rekao je da je uzrok požara na deponiji u Duratovcima najvjerovatnije ljudski faktor.

- Deponija je zatvorena još 2009. godine, inspektor je donio rješenje da se tamo ne odlaže smeće nego da ga vozimo u Ramiće. Međutim, deponija nije sanirana i građani i dalje ilegalno odlažu tamo otpad. Vrijeme je pogodno, visoka temperatura, suša, a i politička klima, idu izbori. Svake dvije godine najvjerovatnije neko potpali vatru na deponiji - navodi Јurić.

U blizini požarišta nema kuća.