latinica  ћирилица
15/08/2024 |  10:04 ⇒ 10:07 | Autor: SRNA

Pripadnik terorističke OVK, osumnjičen za ratne zločine, pobjegao iz kućnog pritvora u Skoplju

Bivši pripadnik terorističke OVK Bljerim Ramadani za kojim je Srbija raspisala Interpolovu potjernicu zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji pobjegao je iz kućnog pritvora u Skoplju.
Skoplje (Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ, ilustracija) -
Skoplje (Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ, ilustracija)

Skopski mediji prenose da je Ramadani pobjegao nakon što mu je juče troje sudija krivičnog vijeća suda u Skoplju odredilo povratak u zatvorski pritvor od 30 dana zbog opasnosti od bjekstva.

- Neko iz Krivičnog suda obavjestio je danas Ramadanija da se vraća u istražni zatvor, pa je on istog trenutka pobjegao iz Sjeverne Makedonije - navodi skopski portal pozivajući se na izvore iz istrage.

Ramadani je bio u pritvoru u kući rođaka u Skoplju, nakon što je po međunarodnoj potjernici, koju je Srbija raspisala preko Interpola, uhapšen 17. jula na prelazu između Sjeverne Makedonije i samoproglašenog Kosova.

Nakon hapšenja Ramadani je prebačen u zatvor u Skoplju, a na zahtjev Tužilaštva za organizovani kriminal tada mu je određen ekstradicioni pritvor od 30 dana.

Nadležni makedonski sud je 1. avgusta preinačio Ramadaniju mjeru zatvorskog pritvora u kućni pritvor i on je, prema toj odluci, upućen na adresu u Skoplju, a tom odlukom predviđeno je da u kućnom pritvoru ostane do 16. avgusta.

Srbija Ramadanija traži po potjernici zbog sumnje za ratne zločine na Kosovu i Metohiji prije 25 godina.

Ramadani je bio pripadnik Operativne zone OVK Nerodimlje, koja je poznata po progonu više stotina Srba iz urbanog dijela Uroševca i sela Nerodimlje, Krajište, Veliki i Mali Alaš, Slatina, Goleš, Pomazatin, paljenjem srpskih kuća i rušenjem crkava, kidnapovanjem i ubistvom više desetina Srba i progonom srpskog stanovništva iz opština koje je ta operativna zona pokrivala.