latinica  ћирилица
15/08/2024 |  11:49 ⇒ 11:50 | Autor: SRNA

Požar u Nacionalnom parku "Sutjeska" slabi

Tri helikoptera i ljudstvo sa tla nastavljaju borbu sa vatrom u visokoj šumi Nacionalnog parka "Sutjeska" i požar na ovom lokalitetu slabi, a vatrogasci nastoje da iskoriste vrijeme dok vjetar ne ojača kako bi djelovali efikasnije, navedeno je u izvještaju Republičke uprave civilne zaštite.
Tjentište - gašenje požara - Foto: RTRS
Tjentište - gašenje požaraFoto: RTRS

Pažnja helikoptera iz Srbije i Republike Srpske i ljudi na tlu usmjerena je na lokalitet Suve, dok su na Zelengori angažovani vatrogasci iz Foče, Istočne Ilidže, pripadnici Republičke uprave civilne zaštite Srpske, Spasilačke službe "Volf" iz Foče, kao i radnici NP "Sutjeska".

Dio vazduhoplova upućen je u Bileću na gašenje tamošnjeg požara na potezu Krstače-Granica-Podgorje, a prethodno su protivpožarni timovi na terenu odbranili od plamena kuće u selu Simijova.

Požar na planini Baba, u opštini Bileća, i dalje je aktivan na nepristupačnom terenu, a vatrogasci i mještani spremni su da reaguju ako se linija požara primakne kućama.

Požar u Modriči, u blizini Rafinerije ulja je pod kontrolom, a u gašenju su učestvovali vatrogasci iz rafinerije, te iz Modriče, Šamca, Odžaka i Doboja, dok na požarištu dežura jedno vatrogasno vozilo.

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa zabilježeno je još 15 uspješnih vatrogasnih angažovanja na gašenju požara, i to u Donjem Crnjelovu, Donjim Zagonima, Pučilama, Rači, Šepku, Karakaju, Osijama, na Palama, Sokocu, Han Pijesku, te u Čajniču i Bileći.