latinica  ћирилица
15/08/2024 |  12:33 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

"Licidersko srce" počinje večeras u Užicu

Međunarodni dječji festival folklora "Licidersko srce" počeće večeras u Užicu i biti nastavljen u Višegradu i na Zlatiboru, a okupiće mlade folkloraše iz 12 zemalja svijeta.
Licidersko srce - Foto: SRNA
Licidersko srceFoto: SRNA

Na ovogodišnjem 16. "Liciderskom srcu" učestvovaće 1.100 djece iz Ekvadora, Bolivije, Slovačke, Češke, Bugarske, Kine, Burundija, Tunisa, Moldavije, Grčke, Republike Srpske i Srbije, saopštili su ranije organizatori.

Republiku Srpsku će ove godine na festivalu predstavljati kulturno-umjetnička društva "Semberija" iz Bijeljine, "Pelagić" iz Banjaluke i "Kralj Petar Prvi Ujedinitelj" iz Višegrada.

Potpredsjednik Organizacionog odbora festivala Ivana Cvetković istakla je ranije da je "Licidersko srce" održalo svoj pečat jedinstvenosti i prepoznatljivosti jer se festivalski program održava paralelno na teritoriji dvije države - Srbije i Republike Srpske.

Ona je naglasila da je Festival "Licidersko srce" jedina prekogranična dječija manifestacija, ujedno i međunarodna, na ovim prostorima, a ove godine biće u znaku poruka prijateljstva, mira, drugarstva, ljubavi i tolerancije.

Tokom svih pet dana Festivala učesnike i posjetioce očekuju bogati kulturni sadržaji, pa će, kako je navela Cvetkovićeva, biti organizovani folklorni koncerti na svim lokacijama, defilei folklornih ansambala, folklorne igraonice, izložba narodnih nošnji zemalja učesnica, posjete kulturno-istorijskim spomenicima Srbije i Republike Srpske, plovidba kanjonom rijeke Drine, stručni seminar "Djeca čuvari tradicije", kao i humanitarna akcija, jer će sva sredstva od prodaje liciderskih srca i suvenira festivala biti namijenjena opremanju dječije sobe za igranje na hirurškom odjeljenju Opšte bolnice Užice.

Svečano otvaranje Festivala biće u 20.00 časova na Trgu partizana u Užicu, a programi u Višegradu biće u subotu 17. avgusta od 16.30 časova, gdje će, između ostalog, u 18.30 časova biti organizovan defile učesnika, a u 19.00 časova i festivalski koncert u Andrićgradu.

Festival će svečano biti zatvoren u ponedjeljak, 19. avgusta, u Užicu.

Počev od 2009. godine, do sada je na Festivalu "Licidersko srce" učestvovalo oko 13.000 dece iz 40-ak država.

Festival organizuje Udruženje građana ERA iz Užica, a suorganizatori su grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i opština Čajetina, uz podršku Ministarstva pravde i Ministarstvo kulture Srbije.