latinica  ћирилица
15/08/2024 |  12:38 ⇒ 12:39 | Autor: TANЈUG

Stejt department: Otvaranje mosta na Ibru povećava mogućnost za nasilje

Stejt department ponovio je da Sjedinjene Američke Države ne podržavaju nikakve poteze kojima se mijenja sadašnji status mosta u Kosovskoj Mitrovici u ovom trenutku, uz ocjenu da njegovo otvaranje za saobraćaj povećava mogućnost za nasilje i stavlja u opasnost lokalno stanovništvo i vojnike KFOR-a, među kojima su i Amerikanci.
Most na Ibru (foto: TANJUG/ Dopisnik KiM, fotografija niske rezolucije/ nr) -
Most na Ibru (foto: TANJUG/ Dopisnik KiM, fotografija niske rezolucije/ nr)

Iz Vašingtona se apeluje na vladu u Prištini "da ne preduzima jednostrane i nekoordinisane poteze, i da pitanje rješava u dijalogu pod okriljem EU", i ističe se da je to pozicija koju SAD dijele sa partnerima Kvinte, EU i NATO", prenosi Glas Amerike.

- I to je pozicija o kojoj smo jasno govorili, i javno i privatno - rečeno je u Stejt departmentu.

U Stejt departmentu zaključuju da je cilj da se sa Prištinom radi na stvaranju uslova pod kojima će most moći da se otvori za saobraćaj.

- Pozivamo vladu Kosova da ponovo blisko i konstruktivno bude angažovana na radu sa SAD i drugim međunarodnim partnerima - istakao je Stejt department.

Glavni most na Ibru u Kosovskoj u Mitrovici dijeli grad na sjeverni dio gdje živi 95 odsto Srba i južni gdje su većina Albanci, a zatvoren je za saobraćaj više od 20 godina, ali je otvoren za pješake.

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici za automobilski saobraćaj, iako se tome protive Beograd i Srbi na sjeveru KiM, koji ističu da bi otvaranje mosta ugrozilo njihovu bezbjednost.

Protiv otvaranja mosta u ovom trenutku su i KFOR, Kvinta, OEBS i SAD, koji smatraju da ta tema treba da bude dio dijaloga Beograda i Prištine uz posredništvo EU.