latinica  ћирилица
15/08/2024 |  12:56 ⇒ 15:41 | Autor: RTRS

Braun za Radio Srpske: Brandove izjave za sarajevske medije ne doprinose miru nego konfliktu

Poslanik stranke Alternativa za Njemačku u Bundestagu Јirgen Braun i član Komiteta za ljudska prava u njemačkom parlamentu u razgovoru za Radio Republike Srpske komentarisao je njemački pristup političkim pitanjima u BiH s posebnim osvrtom na nedavne stavove člana Bundestaga i kolege Mihaela Branda iz CDU, s kojim je zajedno u Komitetu za ljudska prava.
Јurgen Braun - Foto: Ustupljena fotografija
Јurgen BraunFoto: Ustupljena fotografija

Komentarišući izjavu Branda koji se otvoreno izjasnio u razgovoru za sarajevske medije da je potrebno mijenjati Dejtonski mirovni sporazum na štetu Srba nazvavši njihove političke predstavnike "nacionalistima i rasistima", Braun je istakao da to ne doprinosi miru nego konfliktu.

- Bilo bi opasno mijenjati Dejtonski mirovni sporazum. Za jednog njemačkog političara to bi značilo da potpaljuje vatru u tom regionu. Skoro 30 godina nakon Dejtona BiH ima jedva održivu stabilnost i Dejtonski sporazum je samo do pola puta omogućio miran i stabilan život tri naroda u BiH. Opasno je da se bilo ko 30 godina kasnije stavlja na stranu koja je samo protiv Srba - rekao je Braun.

Braun ističe da Brand u isto vrijeme ignoriše politički islam koji se u zvaničnoj Njemačkoj, kako kaže, na žalost posmatra kao iluzija, kao da ne postoji.

Ističe da je politički islam sa svim njegovim formama prisutan i u BiH i ne smije se ignorisati.

- 30 godina nakon Dejtona i završetka rata, uloga islamističkog vođe Alije Izetbegovića se i dalje posmatra kao pozitivna i bez ikakve kritike iako je i on sa svojim islamistima dao doprinos teškim zločinima. U Njemačkoj se mora izvještavati i o "sivim zonama" kako bi sva tri naroda došla do pomirenja. Ne smije se više ćutati i o zločinima Bošnjaka a kao ni o radikalnoj islamizaciji u pojedinim dijelovima BiH. Potrebno je objektivnije obratiti pažnju i na interese Hrvata i Srba a ne samo Bošnjaka, kako bi se napravio kompromis koristan za sve tri strane. U isto vrijeme treba izbjeći pripisivanje krivice samo jednoj strani - rekao je Braun.

Kaže da tendenciozni Brandov stav ne koristi Njemačkoj da doprinese razvoju u BiH.

- On izbjegava da vidi kompletnu sliku i situaciju prikazuje crno-bijelom. Miješanje pojedinih zemalja u unutrašnju politiku BiH na način da podržavaju samo stranu bošnjačke politike - nije dobro, jer na taj način se prikriva i jačanje radikalnog islama u BiH. Kada pominjemo zločine potrebno ih je pominjati na sve tri strane, i one koje su činili islamisti, ravnopravno i objektivno. Nije dobro da se u BiH etničke grupe dijele na dobre i zle jer u svakom narodu imamo dobre i loše ljude, one koji su činili zločine i one koji pružaju nadu za razvoj - navodi Braun.

Ističe da će politika prema BiH će biti realističnija kada tu politiku preuzme konzervativnija politička opcija.

- Ne samo da bi Alternativa za Njemačku trebalo da dobije mogućnost da vodi spoljnu politiku Njemačke prema regionu Balkana da bi se dobila realnija slika, već bi trebalo i da vladajuća CDU ima konzervativniju i realniju politiku kao i i da se odmaknu od jednostranog pogleda na politička dešavanja. Tek onda Njemačka može da postane partner na Zapadnom Balkanu i, nasuprot sadašnjem djelovanju Brisela, doprinese mirnom zajedničkom životu ljudi na Balkanu - istakao je njemački parlamentarac Јirgen Braun u razgovoru za Radio Republike Srpske.