latinica  ћирилица
15/08/2024 |  13:24 | Autor: RTRS

Stanivuković i Satler obišli renovirano igralište u banjalučkom naselju Starčevica

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i predstavnici Evropske unije, predvođeni šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom obišao renovirano igralište u Mjesnoj zajednici Starčevica, tzv. Marakanu.
Igralište na Starčevici (Foto: Grad Banjaluka) -
Igralište na Starčevici (Foto: Grad Banjaluka)

Stanivuković je zahvalio Satleru na svemu što je Evropska unija uradila za Banjaluku, po pitanju projekata vodosnabdijevanja, kao i obnove dječijih igrališta i izgradnje parkova.

- U mnogo razgovora koje sam vodio sa ambasadorom, rečeno mi je kako je opredjeljenje Evropske unije da Banjaluka bude ono što i jeste - dio Evrope. U tom pravcu, baš kao što i svi drugi gradovi imaju mogućnost da apliciraju za važne projekte koje Evropska unija odobrava, mi smo htjeli i trudili se da iskoristimo svaku priliku za jednu takvu vrstu javnog poziva. Najznačajniji projekat koji trenutno radimo u Banjaluci jeste projekat vodosnabdijevanja, za šta je Evropska unija našem gradu dala bespovratni grant od osam miliona KM. Moram da napomenem da su najvažniji projekti Donja Kola, Grab, Slavićka, to je voda za više od 500 domaćinstava. S druge strane, više hiljada ljudi koji su imali vodu, ali prekid u vodosnabdijevanju, upravo projektom "Voda 3" dobijaju redovno i nesmetano vodosnabdijevanje - rekao je gradonačelnik.

Dodao je da je Evropska unija odobrila oko 200.000 KM da budu urađeni takođe značajni projekti, a to su dječija igrališta, sportski tereni i parkovi.

- Kroz ovaj novi grant i sredstva, mi radimo novi, šesti po redu park u Trapistima. Trapisiti su mjesto gdje je Banjaluka ponikla, to sam i rekao ambasadoru. Radovi teku predviđenom dinamikom, te očekujemo da kroz mjesec dana završimo taj park, zajedno sa dječiim igralištem, biciklističkim stazama, a sve to uz most koji smo obnovili. Iz ovih sredstava renoviramo i igralište u Ulici Srđe Zlopogleđe u Obilićevu. Riječ se o zelenoj površini sa dotrajalim igralištem koje ćemo takođe obnoviti, uraditi sportske terene i dati novi sadržaj tom dijelu grada. Danas ovdje na Starčevici posjetili smo i renovinaro, kultno igralište "Marakana", koje je takođe dotrajalo i kao takvo nije bilo bezbjedno - rekao je Stanivuković.

Satler je rekao da mu je drago što ima priliku da ponovo boravi u Banjaluci, gdje dan započinje projektom koji je značajan za građane.

- Danas smo ovdje da realizujemo projekte, od kojih građani, djeca imaju korist. Ovo mjesto, igralište "Marakana" kako sam informisan, je istorijsko mjesto odakle su ponikli neki od najboljih igrača koje je Banjaluka imala. Zadovoljstvo nam je da smo imali priliku da damo svoj doprinos ovome. Gradonačelnik je spomenuo da je ovo jedno od tri igrališta, odnosno zelenih površine koje renovinramo odnosno gradimo. Dodatno, tu su i radove na realizaciji vodosnabdijevanja, što je takođe značajno. Evropska unija sa svoje strane se uključila da pruži podršku kroz osam miliona KM nepovratnih sredstava, ali i od EBRD-a je obezbijeđen dodatni kredit od 20 miliona KM kako bi se realizovali projekti na koristi građana - rekao je Satler.