latinica  ћирилица
15/08/2024 |  13:52 ⇒ 14:58 | Autor: RTRS

Kusturić: Požar u NP "Sutjeska" skoro ugašen, prebacujemo se u Bileću (VIDEO)

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da su tri helikoptera danas na području Tjentišta izbacila oko 200 tona vode i da su požarišta na području Nacionalnog parka "Sutjeska" skoro ugašena i da se u poslijepodnevnim časovima prebacuju na požarišta u Bileći i Gacku.
Boban Kusturić - Foto: RTRS
Boban KusturićFoto: RTRS

- Ne da smo lokalizovali požar, već smo ga u dobroj mjeri ugasili - rekao je Kusturić, dodajući da je teren u Bileći i Gacku lakši za gašenje.

On je naveo da je situacija juče bila jako teška, jer je jak vjetar iza 12.00 časova doveo do pojave novih požarišta.

- Letjeli smo u uslovima u kojima je vjetar dostizao brzinu od 80 kilometara na čas, a temperatura 38 stepeni. Otkad letim, od 1993. godine, juče je za mene bio najteži dan u letačkoj karijeri - istakao je Kusturić.

On je podsjetio da je odmah po izbijanju požara na Tjentištu zatražio dolazak helikoptera iz Srbije, jer je znao da će situacija eskalirati, ali da su opstrukcije pojedinih iz FBiH sprečavale dolazak tri dana.

- Da nisu došla braća iz Srbije, ovdje bi sve gorjelo - istakao je Kusturić, zahvalivši kolegama i rukovodstvu Srbije na pomoći.

Pilot Helikopterske jedinice MUP-a Srbije Јovica Mihailović rekao je da je juče bio jedan od najizazovnijih dana u  karijeri i da im vremenski uslovi nisu išli u prilog.

On je rekao da je potrebna i kooridnacija sa snagama na zemlji kako bi se ugasila žarišta koja iz helikoptera ne mogu biti u potpunosti ugašena.