latinica  ћирилица
15/08/2024 |  14:20 ⇒ 15:03 | Autor: RTRS

Vlada prihvatila informaciju o cijeni transporta prirodnog gasa

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o cijeni transporta prirodnog gasa po ugovoru o transportu zaključenom 2. februara između preduzeća Sarajevo-gas Istočno Sarajevo i Energoinvest Sarajevo.
81. sjednica Vlade Republike Srpske - Foto: Ustupljena fotografija
81. sjednica Vlade Republike SrpskeFoto: Ustupljena fotografija

Vlada konstatuje da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, postupajući u skladu sa svojim nadležnostima, donijela rješenje od 27. juna kojim se privrednom društvu Sarajevo-gas Istočno Sarajevo odobravaju tarife za pristup transportnom sistemu prirodnog gasa, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću nakon današnje sjednice.

Ovo se odnosi na zonu "Zvornik jedan/Karakaj - Kladanj Starić" za tarifni period od tri godine, imajući u vidu elemente utvrđene u tarifnom postupku po osnovu kojih je određen regulatorni potrebni prihod - regulativna osnova, utvrđeni troškovi, vrijednost kapitala, te stopa povrata i povrat na kapital.

Vlada je saglasna da se utvrđene tarife primjenjuju na cijelu 2024. godinu.

Zadužuju se Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske i privredno društvo Sarajevo-gas Istočno Sarajevo da o usvojenom zaključku upoznaju naručioca Energoinvest Sarajevo i provedu ostale potrebne aktivnosti radi ponovnog uspostavljanja nesmetanog transporta prirodnog gasa između ugovornih strana.

SAGLASNOST NA MEMORANDUM O SARADNjI SA SRBIЈOM U NAUČNO-TEHNOLOŠKOM RAZVOЈU

Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost na Memorandum o naučno-tehnološkoj saradnji između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, koje su ministarstva dogovorila da potpišu s ciljem podsticanja i unapređenja saradnje, kao i pružanja pomoći u oblasti tehnološkog razvoja, nauke i inovacija.

Memorandum će biti sproveden u skladu sa nadležnostima ministarstava i postojećim pravno-institucionalnim okvirom i njihovim obavezama koje proističu iz drugih međunarodnih sporazuma, a polazeći od Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srbije i Srpske, potpisanog u Banjaluci 26. septembra 2006. godine, saopšteno je Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Saradnja na osnovu ovog memoranduma sprovodiće se, između ostalog, u vidu nastavka zajedničkih aktivnosti u projektu "Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju – NTI", pronalaska modela za zajedničko finansiranje pilot-projekata vezanih za razvoj inovativnosti i istraživanja u oblasti energije, proizvodnje hrane, informaciono-komunikacionih tehnologija i kreativne ekonomije.

- Saradnja će se sprovoditi i u okviru ostalih aktivnosti vezanih za razvoj inovativnosti i istraživanja, nastavka svih aktivnosti vezanih za rad Andrićevog instituta u Višegradu, aktivnosti vezanih za intenziviranje saradnje u okviru naučne publicistike u smislu omogućavanja procesa kategorizacije naučnih časopisa izdavača iz Republike Srpske od strane odgovarajućih tijela u Srbiji - navedeno je u saopštenju.

Vlada Srpske takođe je prihvatila je i Informaciju o zahtjevu opštine Јezero za finansisjku pomoć za rekonstrukciju lokalne putne mreže i javnih površina i zadužila je Ministartstvo finansija i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da u cilju realizacije pomenutog zahtjeva obezbijedi 100.000 KM finansijske pomoći Јezeru.

PRIHVAĆENA INFORMACIЈA O DOPUNAMA ZAKONA O KOMUNIKACIЈAMA U DIЈELU ZA BROЈ 112

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112.

Vlada Srpske podržava uvođenje evropskog broja za hitne slučajeve 112, uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti Republike Srpske.

Ministarstvo saobraćaja i veza zaduženo je da Ministarstvu komunikacija i transporta u Savjetu ministara dostavi mišljenje na Nacrt zakona o dopuni Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Zadužene su sve republičke institucije koje nakon donošenja ovog zakona na bilo koji način budu učestvovale u postupku uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112 sa tehničkog, organizacionog i svakog drugog aspekta, da obezbijede zaštitu interesa i nadležnosti Republike Srpske, navedeno je u saopštenju.

Iz Vlade su dodali da je zaduženo Ministarstvo saobraćaja i veza da u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju o ovom zaključku upozna poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH i ministre u Savjetu ministara iz Republike Srpske.

U informaciji se navodi da je Ministarstvo komunikacija i transporta u Nacrtu zakona uvažilo primjedbe koje su kao usaglašene na nivou Republike Srpske dostavljene u julu.

Nacrt zakona, koji je u prilogu informacije, stvara zakonski preduslov za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112 u Republici Srpskoj i BiH, uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti u pogledu rada hitnih službi, napomenuli su iz Vlade Srpske.

Na današnjoj sjednici prihvaćena je i informacija o Prednacrtu zakona o elektronskim medijima u BiH i Prednacrtu zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima u BiH, te je saglasna sa daljim učešćem predstavnika institucija Srpske u radnoj grupi za pripremu Prednacrta zakona o elektronskim medijima u BiH.

Vlada Srpske je zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza da, u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade Srpske, predloži kandidate za člana i zamjenskog člana radne grupe za pripremu Prednacrta zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima u BiH.

Vlada je zatražila od predstavnika Ministarstva saobraćaja i veza Srpske koji učestvuju u radnim grupama za izradu propisa na nivou institucija BiH da vode računa o zaštiti ustavne nadležnosti i interesa Republike Srpske, te da se pridržavaju Kodeksa o ponašanju imenovanih predstavnika iz Srpske u radnim tijelima za izradu zakona, drugih propisa i projekata na nivou BiH.