latinica  ћирилица
15/08/2024 |  14:20 ⇒ 14:25 | Autor: TANЈUG

Kitovi u Јadranskom moru su zaštićena vrsta, ne treba ih uznemiravati (VIDEO)

Nakon što su na društvenim mrežama objavljeni snimci kitova, koji su privukli pažnju svojom veličinom, stručnjaci su upozorili da su svi oni u Јadranskom moru zaštićena vrsta, da je zabranjeno loviti ih, kako i da ih ne treba uznemiravati.
Kit (Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT/ilustracija) -
Kit (Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT/ilustracija)

Snimke napravljene kod Novigrada u Istri objavio je jedan korisnik Fejsbuka, a iz Instituta Plavi svijet su pojasnili da je riječ o velikim kitovima, koji uglavnom žive i u Sredozemnom moru. Veliki kit je, kažu, druga po veličini životinja na Zemlji, poslije plavog kita.

Veliki kit može da naraste do 27 metara dužine. Njegova težina se procijenjuje na 100 tona. Živi do 80 godina. Uglavnom živi sam ili u manjim grupama.

Ranije je za hrvatski portal Dnevnik naveo Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodnjačkog muzeja, da veliki kitovi naročito dolaze na Јadran tokom sezone parenja i zbog planktonskih račića kojima se hrane.

- Nažalost, u 20. vijeku postali su vrsta koja se najčešće lovila. Samo na južnoj polulopti ubijeno je preko 725.000 jedinki. U ovom trenutku su njihova brojnost i status u okeanima su nepoznati. U Sredozemnom moru status ugroženosti vrste ocijenjen je kao osjetljiv - navedeno je na internet stranici Instituta.