latinica  ћирилица
15/08/2024 |  14:56 ⇒ 15:25 | Autor: RTRS

Dodik: Spremno 500 miliona evra za auto-put Beograd-Sarajevo

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a, potvrdio je informaciju koju je objavio na društvenim mrežama, da je u Istanbulu uspio dogovoriti početak gradnje autoputa Beograd-Sarajevo.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je za Avaz rekao da je riječ o dijelu trase koja prolazi kroz Republiku Srpsku, koridor Sarajevo - Beograd - Sarajevo, na dionici od Vardišta do Sarajeva i u dijelu koji prolazi kroz Brčko distrikt.

Naveo je da su dogovorene dionice od Donjeg Vardišta (kod Višegrada) do Istočnog Sarajeva, dužine 130 kilometara i kroz Brčko distrikt u dužini od 33 kilometra

- Ovdje smo definisali značajan dio uslova, s njihovom bankom, iz razumljivih razloga ne mogu reći o kojoj se radi, ali smo obezbijedili više od 500 miliona eura za izvođenje radova na prostoru Republike Srpske i Brčko distrikta. Iza ovoga će naravno stajati Republika Srpska. Preostaje još da se, shodno međudržavnom ugovoru između Republike Srbije i BiH, vjerujem u septembru, najkasnije oktobru, pojavi taj konačan sporazum o izvođenju radova na Parlamentarnoj skupštini i u Predsjedništvu BiH - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske tvrdi da bi se time završila formalna procedura i krenulo s pripremama za projektovanje i izvođenje.

- U razgovorima je učestovala i kompanija uime turske države koja je određena da vodi ove razgovore. Mislim da smo završili najteži dio toga, a to je da su finansijski uslovi za nas prihvatljivi - kaže Dodik.

Ističe da na sastanku nije bilo moguće razgovarati o trasi autoputa kroz Federaciju.

- Za to su, naravno, nadležni federalni organi, ali vjerujem da će na bazi ovoga biti ubrzani i procesi za Federaciju - istakao je.

Dodik kaže da se jedinstveno radilo na ovom projektu, ali da je nastao problem u vezi s Federacijom i trasom.

- Da li da ide prema Doboju, Tuzli... To, koliko znam, i dan-danas predstavlja problem. Međutim, ono što je važno, od toga se nije odustalo. Srbija je već izgradila svoj dio, na dionici od autoputa Beograd - Zagreb pa do Rače izgrađen je i most. Mi već gradimo dio od Rače do Bijeljine. Dogovaramo i dio za Brčko distrikt. Ono što je važno za Srpsku jeste dio od Istočnog Sarajeva do Vardišta - kaže Dodik.

Smatra da je to važno, jer, kada bi se izgradila ova dionica, riješila bi se putna izolovanost BiH.

- Zato je moj apel nadležnima u Federaciji da ubrzaju ove pregovore - kaže Dodik.