latinica  ћирилица
15/08/2024 |  15:18 | Autor: SRNA

Bosančić: Alarmantna situacija sa prijemom djece u vrtiće

Predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a Banjaluka Boran Bosančić ocijenio je da je situacija sa prijemom djece u vrtiće u Banjaluci dostigla alarmantne razmjere i da su poražavajući podaci da je ove godine primljeno manje od 400 djece, dok je ispod crte ostalo oko 2.300 mališana.
Boran Bosančić - Foto: Ustupljena fotografija
Boran BosančićFoto: Ustupljena fotografija

- Ovi podaci koje smo danas dobili su poražavajući i ukazuju na ozbiljan problem sa kojim se suočavamo. Podsjećam, mi smo prvi ukazali na potrebu za povećanjem subvencija za roditelje i dobro je da je došlo do toga, ali naglašavamo da to nije trajno rješenje koje može odgovoriti na rastuće potrebe za predškolskim obrazovanjee - smatra Bosančić.

On je napomenuo da DEMOS već duže vrijeme apeluje na gradske institucije da moraju što hitnije krenuti u izgradnju novih vrtića, ali da se i postojeće gradske prostorije preurede u vrtiće da bi se bar donekle smanjio pritisak na trenutne kapacitete.

- Posebno je zabrinjavajuće to što su se pojavile informacije da pojedini privatni vrtići opet najavljuju poskupljenja, iskorištavajući ovu tešku situaciju u kojoj se roditelji nalaze. Ovo je težak udarac na roditelje u Banjaluci i treba zabraniti poskupljenje privatnih vrtića - naglasio je Bosančić.

Prema njegovim riječima, veoma je bitno da svi gradski vrtići imaju pedagoge, psihologe i da ispunjavaju sve standarde.