latinica  ћирилица
15/08/2024 |  15:27 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Vatra tinja na divljoj deponiji u Duratovcima kod Kotor Varoša; Uzrok požara ljudski faktor (VIDEO)

Vatra tinja na divljoj deponiji u Duratovcima kod Kotor Varoša. Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice ove opštine i Vatrogasno-spasilačke brigade Banjaluka su na terenu. Iz Komunalnog preduzeća "Bobas" naglasili su da je uzrok požara ljudski faktor.
Kotor Varoš deponija - Foto: RTRS
Kotor Varoš deponijaFoto: RTRS

Već treći dan vatrogasci gase požar na nelegalnoj deponiji u Duratovcima.

Površinski dio požara ugašen je više od 70 odsto. Požar je i dalje aktivan i teško da će biti pod kontrolom prije vikenda.

- Da bi se dovelo u prihvatljivo stanje, da smanjimo na 80 odsto zadimljenosti trebaće više dana jer teška mehanizacija ne može još ući zbog teške zadimnjenosti, pa kada se stvore uslovi onda mora doći do prekopavanja te užarene mase i zasipanja zemljom - izjavio je šef Teritorijalne vatrogasne jedinice Kotor Varoš Danijel Đurić. 

Na terenu su trenutno četiri vozila koja pokušavaju ugasiti požar.

- Znači nam mnogo pomoć grada Banjaluka jer ovdje je jedini način donošenje velike količine vode i natapanje. Presjecanje, pravljenje parcela. Nastojimo da ovaj dio što je zahvaćen da odsječemo od ostatka deponije da ne dođe do pogoršanja i povećanja zadimljenosti i opasnosti po građane, a i same nas - rekao je Đurić. 

Nelegalna deponija u Duratovcima udaljena je tri kilometra od centra Kotor Varoša, a mještani iz kuća izlaze samo ako moraju.