latinica  ћирилица
15/08/2024 |  15:54 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Bileća: Vatra prijeti kućama, tri vatrogasca povrijeđena (VIDEO/FOTO)

Tek što su vatrogasci juče, uz pomoć helikoptera, u najvećem dijelu sanirali jedan, danas je izbio drugi požar na području bilećkog sela Granica.
Bileća-požar - Foto: RTRS
Bileća-požarFoto: RTRS

Vatra je buknula uz regionalni put Bileća – Ljubinje, i velikom brzinom zahvatila šumu i nisko rastinje. U popodnevnim časovima u ispomoć su stigla tri helikoptera i petnaest pripadnika Oružanih snaga BiH iz Bileće. Tri vatrogasaca lakše su povrijeđena.

Na području Bileće izbio je novi požar koji je došao blizu naseljenog mjesta, te je sad prioritet da bude stavljen pod kontrolu, nakon čega slijedi gašenje požara kod Nevesinja i Gacka, rekao je Srni direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

- Do prije sat vremena smo gasili požar na Tjentištu, ali mi je /vršilac dužnosti/ direktor Civilne zaštite Boris Trninić javio da se pojavio veliki požar kod Bileće, te da je ugroženo selo, jer je požar došao do kuća, tako da smo se mi prebacili na to područje - rekao je Kusturić.

S obzirom na to da je vatra zahvatila veliku površinu, vatrogasci i ljudstvo angažovano na požarišu, nemoćni su da spriječe širenje vatre. Prema riječima bilećkih vatrogasaca, helikopteri uspijevaju da zaustave udarne talase vatre. Pojas se širi prema selima Bodenik, Granica i Šobadine.

- Požar je podmetnut, ne znamo od koga, imamo povrijeđenog kolegu, otrovao se dimom, prebačen je za Trebinje, još dvojica kolega su povrijeđena, jedan je povrijedio nogu, drugi se otrovao dimom - naveo je Radojica Čuknić, vatrogasac Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Bileća.

Vatra je zahvatila i bandere niskonaponske mreže, kojom se stanovništvo tog dijela bilećke opštine snabdijeva strujom. Ljudstvo angažovano na terenu pokušava da kontravatrama spriječi dalje širenje požara.

- Prijeti selima Bodenik, Granica, Šobadine i Zvijerina i planini Viduša - pojasnio je Radomir Radmilović, zamjenik starješine Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Bileća.

Iako još nema tačnih podataka, opožarena površina na području Bileće, u posljednjih petnaest dana, procjenjuje se na više hiljada hektara šume i niskog rastinja. Vatrogasci kažu da je riječ o jednoj od najtežih godina, i apeluju na stanovništvo da se suzdrži od plamena na otvorenom.

- Čini mi se da ovo nije nehat, ovo je čista namjera, ne bih da ulazim u taj dio posla, imaju organi čiji je to posao, ali, definitivno, ovo je čista namjera - dodao je Radmilović.

Uz malobrojne vatrogasce, pripadnike oružanih snaga, u gašenju su angažovani i šumari Šumske uprave Bileća.

Iz Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice su naveli da su, zbog teškog terena, posljednjih dana imali veliki broj kvarova na vozilima, što im usporava dopremanje vode na teren.

Krak požara kod sela Simijova za sada ne prijeti imovini mještana.