latinica  ћирилица
15/08/2024 |  16:18 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Na obroncima Zelengore ponovo se aktivirao požar; Vatra gori na tri kilometra od Tjentišta (VIDEO)

Dva helikoptera Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i jedna letjelica Helikopterskog servisa Republike Srpske danas su pet časova gasili požar u Nacionalnom parku Sutjeska. Situacija je stabilizovana, ali se još ne može reći da je požar u potpunosti ugašen.
Vatrogasci - Foto: RTRS
VatrogasciFoto: RTRS

Požar se popodne ponovo aktivirao na obroncima Zelengore, u blizini Tjentišta na dijelu puta prema Gacku. Grupa vatrogasaca je na terenu. Premijer Radovan Višković najavio je krivične prijave protiv svih koji su usporavali gašenje požara, jer su time nanesene ogromne štete.

Nakon što su ponovo aktivirana, sva požarišta u Nacionalnom parku Sutjeska helikopterski servis Srpske uspio je da lokalizuje. Direktor Helikopterskog servisa, Boban Kusturić kaže, da je jučerašnja situacija bila najteža do sada, jaki udari vjetra otežavali su gašenje požara.

- Mi smo od 12 do 14.30 letjeli u uslovima gdje smo imali jake udare vjetra preko 80km/h i temperaturom 38-39.Koliko imam godina i od kad letim od 1993. godine,juče je za mene bio najteži dan u mojoj letačkoj karijeri - rekao je Kusturić.

Dvije stotine tona vode izbačeno je na područje Tjentišta. U gašenju su učestvovala tri helikopterska servisa,uključujući i Helikoptersku jedinicu MUP-a Srbije. Zajednička koordinacija ističu, dala je pozitivne rezultate.

- Biće potrebna i koordinacija sa zemaljskim snagama,mora tu ljudska noga da kroči da vidi šta se tu još može ugasiti ručno. Јer voda nekad ne može da dopre zbog krošei i to ostane tako da tinja - naveo je pilot Helikopterske jedinice MUP-a Srbije Јovica Mihailović.

I Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić obišao je teren.

- Zahvaljujem im se što zajedno sa nama brane našu otadžbinu. Zajedno smo je uvijek branili i nastavićemo to da radimo danas, sutra i u budućnosti i u tome nas više neće sprečavati neke administrativne prepreke - rekao je Nešić.

- Sjeverna i južna grupa, tako smo ih podijelili u dva sektora. Oni probaju na nekim kotama gdje mogu da kroče nogom da stabilizuju požarnu liniju da se ne bi dalje širila".26 vatrogasaca je učestovalo u gašenju požara - dodao je načelnik opštine Foča Milan Vukadinović.

Premijer Višković navodi da je Srpskoj nanesena ogromna šteta jer se opstuisalo gašenje požara. Najavljuje krivične prijave.

- Neki ljudi su zbog svojih sujeta i patološke mržnje onemogućili da helikopteri iz Srbije dođu u subotu i dejstvuju na ožarištu i čekalo se do utorka. Zamislite na ovakvim temperaturama koliko požar bjesni i kakve su posljedice. Podnijećemo prijave protiv odgovornih, neću unaprijed da govorim o imenima dok ne dobijem sve informacije - istakao je Višković.

Premijer Republike Srpske je naglasio da je Srpska spremna da pomogne u gašenju požara u Federaciji BiH čim ugasi požare na svojoj teritoriji.