latinica  ћирилица
15/08/2024 |  17:46 ⇒ 18:54 | Autor: Agencije

OHR: Pitanje imovine da riješe vlasti na nivou BiH

Sada, više nego ikada, postoji potreba za hitnim donošenjem odgovarajućeg zakonodavstva na nivou BiH kojim bi se regulisalo pitanje "državne imovine" u skladu sa relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH, saopštili su iz Kancelarije OHR.
OHR - Foto: RTRS
OHRFoto: RTRS

- Nerješavanje pitanja "državne imovine" može predstavljati prepreku za jačanje ekonomije i ulaganja u infrastrukturu. Nakon skoro 30 godina beskorisnih rasprava, očekujemo da organi vlasti na nivou BiH konačno riješe ovo pitanje. Sve dok nema zakonske regulative na nivou BiH, ne može se vršiti prenos "državne imovine" - naveli su iz OHR-a.

U međuvremenu, ističu, sve nadležne institucije dužne su štititi "državnu imovinu" u skladu sa zabranom njenog raspolaganja i odgovarajućom pravnom praksom Ustavnog suda BiH.

Iz OHR-a nisu odgovorili na pitanje da li će Kristijan Šmit nametnuti zakon o "državnoj imovini" s obzirom da partneri u vlasti na nivou BiH o toj temi skoro i da ne diskutuje, te da li Šmit pristaje na status kvo.

Nije bilo odgovora ni na pitanje o aktivnostima Radne grupe o "državnoj imovini" koju je formirao OHR, odnosno zašto njihov prijedlog nikada nije prezentovan javnosti.