latinica  ћирилица
15/08/2024 |  18:03 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Banjalučko selo Ljubačevo mjesecima bez redovnog vodosnabdijevanja (VIDEO)

Mještani Ljubačeva, kao i brojnih drugih banjalučkih naselja, već mjesecima nemaju redovno vodosnabdijevanje.
Česma - Foto: RTRS
ČesmaFoto: RTRS

Osim domaćinstava i stoke, ugrožena je i privreda, kao i turistički biser etno selo i muzej "Ljubačke doline".

U Vodovodu nemaju odgovor na pitanje kada će mještani dobiti vodu.

Sve pravdaju rekonstrukcijom vrijednom milion maraka.

Stado ovaca porodice Gvero već danima vapi za vodom, a tako je i sa ostalom stokom.

Trpi i poljoprivreda.

Svoj trud, kaže domaćica Јasmina, uložili su i u kornišone koje nemaju čime zalijevati.

- Ujutro čim ustanem, nanosim vodu. Nas je šest članova u kući i tako čitav dan mi prođe da unosim vodu u kuću - priča Јasmina i dodaje da je to sve patnja zbog problema sa vodom.

Nisu ugrožena samo brojna domaćinstva. Bez vode je i jedinstveno etno selo i muzej "Ljubačke doline", koje svakodnevno okuplja turiste sa istoka i zapada.

Privremeni izlaz pronašli su u rezervoaru, koji može da posluži tek nekoliko dana.

- Mi u jednom danu ovdje imamo turiste iz Engleske, Njemačke, Baltičke zemlje, Rusiju, Ukrajinu, Arpske. Kakvu sliku šaljemo iz Srpske? - pita Nedeljko Branković, domaćin etno sela i muzeja "Ljubačke doline".

Mještani tvrde da u poslednje tri godine skoro uopšte nemaju vode, što prije nije bio slučaj.

- Kapacitet je da se može snabdijevati 52.000 građana, a sada na ovom području nema ni 8.000 ljudi i nema vode. Šta reći? Nestruka i neodgovornost. Kada kupite auto, morate sipati gorivo, mijenjati ulje - pričaju mještani.

Iz Vodovoda pojašnjavaju da se radi na sanaciji Banjice, za koju je izdvojeno milion maraka. Mještani Ljubačeva saznali su procjene, kao i vrijednost rekonstrukcije, ali ne i odgovor na glavno pitanje – kada će dobiti vodu?

- Kapacitet je negdje oko 12 litara po sekundi. Kada se završi ova rekonstrukcija Banjice, tada će kapacitet biti od 30 do 50 litara u sekundi. Sa tim zahvatom smatram da ćemo riješiti problem vodosnabdijevanja u narednih 50 godina i više - kaže Radovan Majkić, v.d. tehničkog direktora Vodovoda Banjaluka.

Iz Gradske uprave ostaju pri stavu - sve bi riješili sa 10 miliona maraka kredita.

- Predloženom odlukom za Skupštinu grada za traženu vanrednu sjednicu sa ciljem rješavanja problema vodosnabdijevanja, predviđena je realizacija projekta koja znači izgradnju f700, koja služi isključivo za rješavanje problema u potkozarskim selima - smatra Bojan Kresojević, gradski menadžer, Banjaluka.

- Ako je 10 miliona po računici Draška Stanivukovića potrebno da se riješi ovaj roblem, mi evo danas konstatujemo da nema vode ni u Ljubačevu, dobio sam poziv da nema ni u Donjim Kolima, iako je vodovod izgrađen prije samo godinu dana. Јuče sam bio u Dervišima i Zalužanima - istakao je Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada, Banjaluka.

Upitao je koliko je novaca potrebno da se riješi problem.

- Јa se onda zaista pitam, koliko to stotina miliona, po računici Stanivukovića, je potrebno da se u potpunosti riješi problem vodosnabdijevanja na cijeloj teritoriji Banjaluke - dodao je Niković.

A do konačnog rješenja ovog problema, mještanima brojnih banjalučkih sela, preostaje da se snalaze kao i do sad - kako znaju i umiju!