latinica  ћирилица
15/08/2024 |  18:06 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Za nabavku poljoprivredne mehanizacije uloženo pet miliona KM (VIDEO)

Za mjere podrške za izgradnju objekata u stočarstvu i nabavci poljoprivredne mehanizacije, Ministarstvo poljoprivrede, posredstvom Agencije za agrarna plaćanja, isplatilo je gotovo pet miliona maraka. Više od četiri miliona isplaćeno je za 1.745 poljoprivrednika za mehanizaciju, dok su među 29 korisnika podsticajnih sredstava za objekte u stočarstvu - poljoprivredna gazdinstva i privredna društva.
Poljoprivredna mehanizacija - Foto: RTRS
Poljoprivredna mehanizacijaFoto: RTRS

Proizvodnja povrća je pretežna poljoprivredna djelatnost na gazdinstvu Petre Bešlić iz Donjeg Crnjelova kod Bijeljine.

Preovladava plastenička proizvodnja paprike i krastavca.

Ova vrijedna žena već godinama razvija proizvodnju i koristeći podsticaje ministarstva poljoprivrede.

- Nabavila sam traktor, frezu i tarup. Imam 50 odsto podsticaja od Vlade, isplaćeno mi je više od pola, dok preostaje još za traktor i frezu. Mnogo mi je značila pomoć, juče je za priključke isplaćen novac - ističe Bešlićeva.

Ministarstvo poljoprivrede isplatilo je blizu pet miliona maraka podsticajnjih sredstava po dva osnova – za objekte u stočarstvu i mehanizaciju.

- Oko 4,2 miliona je isplaćeno za poljoprivrednu mehanizaciju, odnosno priključke i 730.000 KM za objekte u stočarstvu. Negdje oko 29 korisnika je uključeno u pomoć, a njih 1.750 kada su u pitanju priključci - rekao je Predrag Sladojević, zamjenik direktora Agencije za agrarna plaćanja Srpske.

Nijedna godina za poljoprivrednike nije laka, ali je povećanje ukupnog budzeta za podsticaje značajno olakšalo poljoprivrednu proizvodnju.

Do kraja avgusta očekuju i isplate za nabavku traktora, čime bi ministarstvo isplatilo sve preuzete obaveze za kapitalne investicije.

Pravna lica sačekaće na uplatu podsticaja, jer se, kako navode u Agenciji za agrarna plaćanja, radi o multilateralnoj kompenzaciji ali bi i to trebalo da bude riješeno u narednih desetak dana.