latinica  ћирилица
15/08/2024 |  18:33 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Da li Grad Banjaluka kasni sa izgradnjom pristupnih saobraćajnica za most u Česmi? (VIDEO)

Gužve u saobraćaju, u najvećem gradu Srpske, su svakodnevica. Ponekad se čini da je više automobila nego stanovnika. Čini se da mnogo ne pomažu ni kružni tokovi. Most u Česmi, koji povezuje grad sa jednim od najvećih prigradskih naselja, uveliko se gradi. Za njegovu izgradnju Vlada i Putevi su obezbijedili 6, 6 miliona maraka. Na gradu je da izgradi pristupnu saobraćajnicu i riješi imovinsko-pravne odnose.
Most u Česmi - Foto: RTRS
Most u ČesmiFoto: RTRS

Godinama su se borili sa prvim većim kišama i poplavama, sada sa gužvama u saobraćuju.

Iako su četiri kilometra udaljeni od centra grada, stanovnicima banjalučkog naselja Česma u jutarnjoj i popodnevnoj saobraćajnoj šici treba i više od sat vremena da dođu do posla ili škole. Novi most i saobraćajnica bi riješili njihove probleme.

Izgradnju mosta u dužini od 157 metara, širine 15, sa dvije biciklističke i pješačke staze, finansira Vlada i preduzeće Putevi Republike Srpske sa 6 miliona i 660.000 maraka.

Kako napreduju radovi na mostu, čiji je završetak gradnje planiran naredne godine, provjerili su nadležni iz Puteva.

- Mi ubrzavamo radove da bi se most što prije završio kako bi građani naselja Česma i svih okolnih mjesta koje povezuju ovaj most na lijevoj i desnoj obali rijeke Vrbas, što prije dobili tu saobraćajnicu i da ona bude u funkciji - rekao je Miroslav Јanković, tehnički direktor ЈP Putevi Republike Srpske.

Most neće biti u funkciji bez pristupnih saobraćajnica s obje strane Vrbasa što je obaveza grada.

U Putevima kažu da gradska vlast nije riješila ni građevinsku dozvolu, ali ni imovinsko-pravne odnose.

- Svaki mjesec održavamo sastanke sa njima i stalno imamo obvećanje da će pristupne saobraćajnice biti gotove odnosno imovinski odnosi da će biti završeni, međutim do dana današnjeg iako smo permanetno ih pritiskali da to urade, nismo dobili obavještenje da je to privedeno kraju - dodao je Јanković.

Borivoje Obradović, građevinski inženjer Puteva Republike Srpske ističe da ovo preduzeće ima sve potrebne dozvole i radi u skladu s projektom i dozvolama, što, kako navodi, nije siguran da čini i Gradska uprava Banjaluka.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković tvrdi da je sva dokumentacija završena, i da radovi na pristupnim saobraćajnicama teku po planu. Prelazak prvih automobila najavljuje u septembru.

- Mi očekujemo do kraja septembra, da prvi automobili i građani taj most krenu da prelaze nakon 50 godina - navodi Stanivuković.

Iz Puteva ga podsjećaju na rok izgradnje od 36 mjeseci za most čija je gradnja počela prije dvije godine.

- Rok je 11. novembar 2025. godine i mi ćemo ga završiti sigurno sedam do osam mjeseci prije, ali ovam mostu prijeti opasnost da bude bez pristupnih puteva, zato što gradonačelnik ne radi svoj posao. Moguće je da ćete na ovaj most jedno vrijeme moći doći samo helikopterom - kategorično dodaje Obradović.

Ako grad uskoro ne završi svoj dio posla, cijeli projekat bi mogao da kasni, upozoravaju iz Puteva.

To, kažu, znači da će mještani Česme, uprkos novom mostu, morati još da sačekaju na njegovo korištenje.