latinica  ћирилица
15/08/2024 |  18:44 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

U Srpskoj redovna isplata socijalnih davanja - obezbijeđeno oko 46 miliona KM (VIDEO)

U Republici Srpskoj počela je isplata socijalnih davanja, za šta je Vlada obezbijedila oko 46 miliona maraka. Isplatama su obuhvaćeni korisnici mjesečnog boračkog dodatka i invalidske zaštite, korisnici tuđe njege i pomoći i višečlane porodice koje su pravo naknade stekle na osnovu Zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Natalija Miljanović iz Doboja, majka je četvoro djece.

Kao nezaposlena korisnik je mjesečne novčane naknade od 750 maraka.

Potreba je mnogo, kaže, pa je izuzetno važno da taj novac bude na raspolaganju na vrijeme.

- Imamo mnogo izdataka oko prehrane, školovanja, odijevanja, i zato nam ovaj dodatak mnogo znači. Јa sam domaćica, kod kuće sam 24 časa sa djecom i vodim brigu o domaćinstvu - kaže Natalija Miljanović iz Doboja.

Isplata je počela i za korisnike mjesečnog boračkog dodatka i invalidske zaštite.

- Za RVI isplate idu redovno, najkasnije do 15-og u mjesecu svaki mjesec i tu nije bilo nikakvih kašnjenja - rekao je Dragan Vrhovac, predsjednik Saveza udruženja RVI Srpske.

Za julske naknade korisnicima socijalnih davanja, Vlada Srpske obezbijedila je 46 miliona maraka.

Da se socijalna davanja isplaćuju u zacrtanim rokovima i bez kašnjenja, tvrdi i predsjednik Vlade Radovan Višković.

- Mi imamo dinamiku koja je ustaljena, bar ovih šest godina od kako sam ja premijer, da penzije plaćamo do desetog, zatim socijalna davanja, potom plate i druge obaveze. Držimo se jesečnog hodograma i to se ne mijenja zadnjih šest godina - navodi Višković.

Biće doznačene i julske naknade za korisnike tuđe njege i pomoći, koje se isplaćuju posredstvom jedinica lokalne samouprave.