latinica  ћирилица
15/08/2024 |  18:50 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Kakvu vodu pijemo - bazeni u banjalučkom Vodovodu zapušteni i neuredni (VIDEO)

Više nije novost da je gorući problem u banjalučkim prigradskim naseljima nestašica vode. Sada je glavno pitanje kakvu vodu pijemo? Snimci bazena fabrike vode itekako brinu - zapušteni, neuredni, preplavljeni algama i nečistoćom.
Vodovod Banjaluka, bazeni - Foto: RTRS
Vodovod Banjaluka, bazeniFoto: RTRS

U to su se uvjerili i inspektori za hranu.

Uzorke ispituje Insitut za javno zdravstvo.

U Vodovodu ne znaju kada su bazeni posljednji put čišćeni. Za njih je sve u redu.

Dok se čekaju rezultati analiza banjalučani zabrinuti da li im voda iz banjalučkog Vodovoda ugrožava zdravlje.



Zabrinjavajući prizori na infiltracionim bazenima banjalučkog Vodovoda.

Površinama pliva mulj, prljavština, alge. Sve to bilo je alarm za republičku inspekciju za hranu, koji su zajedno sa predstavnicima Instituta za javno zdravstvo izvršili kontrolu takozvanih taložnica.

Bazeni su zatečeni u zapuštenom stanju, a utvrđene su brojne nepravilnosti.

- Ovdje jedino što mogu još da konstatujem to je zašto Vodovod Banjaluke dosad nije čistio te taložnice kad se znalo da je vrijeme suše. Јa sam imao saznanja da su u proteklom periodu radili na tom planu. Zašto se ove godine preskočilo, ja to ne znam. To je pitanje za njih - naveo je Slaviša Vukojević, glavni republički inspektor za hranu.

To pitanje smo i postavili nadležnima u Vodovodu.

Direktor Aleksandar Zolak, i dalje izbjegava medije pa je na konferenciju za novinare poslao izvršnog direktora. A izvršni direktor Vodovoda ne zna kada su bazeni posljednji put čišćeni.

- Što se tiče tih čišćenja bazena, oni imaju tačnu proceduru kad se i šta čisti, stvarno imaju te šeme čišćenja. Ovog momenta ne mogu vam tačno reći kad su zadnji put čišćeni pošto sam ja odnedavno u ovom Vodovodu, ali moram da kažem prilikom obilaska tih terena, da je sve uredno - rekao je Radovan Majkić, v. d. tehničkog direktora "Vodovod" a. d Banjaluka.

Majkić jeste odnedavno na novoj funkciji, ali u Vodovodu svakako nije nov. U Nadzornom odboru Vodovoda sjedio je četiri godine.

A da li je zaista sve uredno, kako Majkić tvrdi, pokazaće rezultati analize uzoraka koje je po nalogu republičkog Inspektorata izvršio Insitut za javno zdravstvo, a koji se još uvijek obrađuju. Ministar zdravlja Alen Šeranić upozorava da je sa zdravstvenog aspekta važno da se utvrdi tačna vrsta algi koje su pronađene u bazenima.

- U slučaju da su to modro-zelene alge one mogu imati određen uticaj na ekološko i na javno zdravstveno pitanje. Ono što je poznato, kada sam se konsultovao sa stručnjacima po pitanju samih navoda inspekcije je to da sam Vodovod u Užicu je imao nekoliko slučajeva gdje je pojava modro-zelenih algi uslovila, na neki način, produkovanje određenih toksina koje te alge produkuju - istakao je Šeranić.

To dalje uslovljava restrikciju vode kako bi se bazeni mogli očistiti, pojašnjava ministar.

U ljetnom periodu, kada brojna naselja već imaju problema sa restrikcijom vode, mnogi građani su osuđeni da koriste vodu iz bunara.

Želim samo da prenesem poruku da u slučaju korišćenja takvih izvora moraju biti veoma oprezni.

Da takva voda nije poželjno da se koristi ukoliko prethodno nije ispitana niti za konzumiranje, odnosno piće a pogotovo usto onda ne ni za pranje voća i povrća jer i to može da izazove određene probleme i da imaju uticaja na samo zdravlje - poručio je Šeranić.

Iz Instituta za javno zdravstvo poručili su da bi rezultati analize uzorka trebalo da budu poznati u narednim danima, na osnovu kojih će se poduzimati dalji koraci.