latinica  ћирилица
15/08/2024 |  18:52 ⇒ 21:02 | Autor: SRNA

Kovačević: Nikada neće biti vrijeme za rješavanje pitanja imovine na nivou BiH

Ni sada, niti ikada neće biti vrijeme da se pitanje imovine rješava u institucijama na nivou BiH iz jednostavnog razloga jer to nije ustavna nadležnost institucija BiH, izjavio je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Pitanje imovine je riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom u kojem su jasno navedene nadležnosti BiH, a među njima ne postoji pitanje imovine, a već u sljedećem članu Ustava jasno piše da sve one nadležnosti koje nisu izričito navedene kao nadležnosti BiH, a imovina nije, pripadaju entitetima - naveo je Kovačević, reagujući na navode iz OHR-a da je sada, više nego ikada, potrebno hitno donošenje zakona o "državnoj imovini".

On je naglasio da je stoga potpuno jasno da je pitanje imovine pitanje kojim se bave entiteti.

Prema njegovim riječima, jedini način da se riješi pitanje imovine koju bi trebalo da koriste institucije BiH jeste međuentitetski sporazum.

- To je ponuda koja je u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH i ponuda od koje mi iz Srpske ne odustajemo - dodao je Kovačević.

Kovačević je rekao da ne postoji nikakva kancelarija visokog predstavnika u BiH iz razloga što trenutno ne postoji ni visoki predstavnik u BiH.

On je dodao da sve i da postoji visoki predstavnik u BiH, on u skladu sa Dejtonskim sporazumom ima nadležnosti isključivo na osnovu Aneksa 10, nema nikakve veze sa Ustavom, imovinom, niti bilo kojim drugim pitanjem u BiH.

- Pitanje imovine u BiH je izmišljeno pitanje iz razloga što, ponoviću, je ono riješeno Dejtonskim sporazumom, i to je pitanje koje treba samo da zakomplikuje odnose, dodatno produbi krizu i onemogući ekonomski razvoj Republike Srpske i Federacije BiH - naglasio je Kovačević, koji je i portparol SNSD-a.

Iz Kancelarije visokog predstavnika rečeno je da sada više nego ikada postoji potreba za hitnim donošenjem odgovarajućeg zakonodavstva na nivou BiH kojim bi se regulisalo pitanje "državne imovine" u skladu s relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH.