latinica  ћирилица
15/08/2024 |  19:05 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Bileća: Vatra se ponovo rasplamsala i prijeti kućama; Tri vatrogasca povrijeđena (VIDEO)

I danas gori u Hercegovini! Za bilećke vatrogasce već petnaest dana nema odmora – nakon što su juče, uz pomoć helikoptera, sanirali veliki požar, koji je zahvatio više hiljada hektara niskog rastinja i šume, danas je izbio novi. Tvrde – namjerno je podmetnut. Vatra je brzo progutala šumu i nisko rastinje u rejonu sela Granica, uz regionalni put Bileća – Ljubinje. U pomoć su stigla tri helikoptera i pripadnici Oružanih snaga BiH iz kasarane u Bileći.
Hercegovina, požari - Foto: RTRS
Hercegovina, požariFoto: RTRS

Prema riječima bilećkih vatrogasaca, helikopteri uspijevaju da uspore vatru na najkritičnijim dijelovima. Uz pomoć vjetra, požarna linija širi se brzo, pa su i vatrogasci u opasnosti.

- Imamo jednog kolegu povrijeđenog, otrovao se dimom, prebačen je za Trebinje. Јoš dvojica kolega su povrijeđena, jedan je povrijedio nogu, drugi se otrovao dimom - istakao je vatrogasac TVSЈ Bileća Radojica Čuknić.

Njih deset na terenu, sa šumarima, pokušavaju da na šumskim putevima zaustave vatru. Poslijepodne je u ispomoć stiglo i petnaest pripadnika Oružanih snaga BiH. Ugrožena je niskonaponska mreža za sela u sjeverozapadnom dijelu opštine.

- Mislim da je izgorio određen broj drvenih bandera - izjavio je zamjenik starješine TVSЈ Bileća Radomir Radmilović.

Bilećki vatrogasci kažu da je riječ o jednoj od najtežih sezona požara.

Iako ne znaju ko je, bilećki vatrogasci su uvjereni da je požar namjerno izazvan. Slično se dešavalo i u prethodnim požarnim sezonama, na istom lokalitetu.

- Čini mi se da ovo nije nehat, ovo je čista namjera. Ne bih da ulazim u taj dio posla, imaju organi čiji je to posao. Ali, definitivno, ovo je čista namjera - istakao je Radmilović.

Usljed intenzivne upotrebe, bilećki vatrogasci kažu da su imali veliki broj kvarova na vozilima, što usporava dopremanje vode. Krak požara kod sela Simijova i dalje je aktivan. U opštini Istočni Mostar saniran je požar između sela Јankovina i Šaranci.