latinica  ћирилица
15/08/2024 |  19:19 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Požar kod Modriče ugašen i stavljen pod kontrolu; Kakve su posljedice? (VIDEO)

Stavljen je pod kontrolu požar koji je juče u poslijepodnevnim časovima izbio u modričkom naselju Modriča pet, usljed kojeg se zapalila i Gudronska jama u kojoj je nusprodukt Rafinerije ulja Modriča. U gašenju požara učestvovali su vatrogasci Rafinerije iz Modriče i Broda, kao i pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Modriče, Šamca, Odžaka i Doboja. I u naredna 72 časa biće na terenu da bi mogli reagovati u slučaju da se požar ponovo aktivira.
Modriča, požar - Foto: RTRS
Modriča, požarFoto: RTRS

Borba sa vatrenom stihijom koja je u modričkom naselju zahvatila i Gudronsku jamu, trajala je cijelu noć.

Mještani kažu, požari na ovoj lokaciji su česti, ali ne u ovom obimu.

- Bilo je haotično stanje, plamen je dostizao visinu od deset metara. Branili smo teren samo da nam vatra ne pređe preko puta, jer ako bi prešla, kuće bi nam bile ugrožene - priča Uroš Todić, mještanin naselja Modriča pet.

Zbog nepristupačnosti terena, velike količine dima i neprijatnog mirisa zbog isparavanja gudrona, gašenje požara bio je zahtjevan zadatak i za iskusne vatrogasce. Njih 26 sa devet vozila borilo se sa vatrenom stihijom.

Iako su vatrogasci uspjeli da lokalizuju požar i dalje tinja nisko rastinje. Zato će na terenu i u naredna tri dana biti dežurne ekipe.

- Postoji mogućnost da se vatra proširi u nekom manjem obimu, ali ne postoji mogućnost da vatra zahvati tako veliku površinu kao što je to bio slučaj juče - rekao je Saša Stevanović, straješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Modriča.

Da je Gudronska jama u kojoj se nalaze veće količine otpada iz Rafinerije ulja, potencijalna ekološka bomba, svi su saglasni.

Načelnik i rukovodstvo rafinerije zato su dogovorili zajedničke korake ka rješenju dugogodišnjeg problema.

- Prva mjera - planira se napraviti obilazni put oko Gudronske jame, da bude lako dostupna kamionima vatrogasnih jednica. Drugo, načelnik je molio za protivpožarnu mjeru, i treće - vršiće se nadzor Gudronske jame - naveo je Vladimir Oniščenko, generalni direktor Rafinerije ulja Modriča.

Јovica Radulović, načelnik opštine Modriča posebno se zahvalio Republičkoj upravi civilne zaštite i resornim ministarstvima koji su pružili sve vidove pomoći oko gašenja i sanacije požara.

Iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta naglašavaju da tek treba da se utvrdi kakve će posljedice po zdravlje ljudi i okolinu, ostaviti požar koji je zahvatio Gudronsku jamu.

- Problem je aktuelan već 30 godina kako se prestalo sa tehnološkim postupkom prerade rabljenih ulja, gdje je nusprodukt toga kiseli gudron koji je odložen u jamu - pojašnjava Јovica Sjeničić iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

Uviđaj na terenu izvršila je policija, zajedno sa inspektorom za eksplozivne materije i poslove zaštite od požara i ekološkim inspektorom. O svemu je obaviješten i tužilac.